Türk resim sanatında Atatürk portrelerinin plastik analizleri
Plastic analysis of Atatürk's portraits at Turkish painting arts
  1. Tez No: 137054
  2. Yazar: GÜLVELİ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ACAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk, Portre, Türk Resim Sanatı, Sanatçı, Resim, Atatürk, Portrait, Turkish Art of Painting, Painting, Artist
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
n ÖZET Atatürk'ün doğumundan ölümüne kadar olan süreçte, Plastik Sanatlara verdiği önem, bu önemin nereden başlayıp nasıl geliştiği karşımıza ilginç bir şema çıkarmaktadır.Atatürk'ün resim sanatına verdiği önem Kurtuluş Savaşı ve sonrası dönemde incelenirken, söylev, yazılı yapıtlan,demeç ve halkla olan konuşmalanylada desteklenerek incelenmektedir. Atatürk portre ve konulanmasında, Çanakkale Savaşları esnasında Avusturyalı ressam W.V. Krausz'un yapmış olduğu Atatürk portresini başlangıç olarak alınarak, o günden bu güne yapılmış olan Atatürk portreleri inncelenmektedir. Türk Resim Sanatı tarihine geçmiş bir çok sanatçının fırçasından çıkan portre veya tematik çok figürlü kompozisyonların kimi sipariş olarak yapılmış olsa da, pek çoğu sanatçıların Ata'ya olan gönül bağlan sonucu kendi sanat anlayıştan içerisinde oluşmuştur. İşte bunun içindir ki her çalışma aynı kaynaklardan yapılmış olsa bile özgün bir tavır sergilemektedir. İlk günden bu güne yapılan çalışmalar bir araya geldiğinde ise Türk Resim Sanatının bir özeti karşımıza çıkmaktadır. Ressamların sanat anlayışlarından referanslarla incelenen Atatürk portreleri, her dönemde, sanatçı için o dönemin sanat anlayışı içerisinde sınırlı kalınarak ele alınmıştır. Sanatçılar günümüz sanat anlayışı içerisinde Atatürk konulanması içerisinde bulunan eserler vermekte ve süreç devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
ffl SUMMARY During the period of his birth and death, the importance that Atatürk attached to Plastic Arts and how this importance stemmed and thrived show us an interesting schema The importance that Atatürk attached to the art of painting is dealth with two distinct periods; the War of Independence and its aftermath. The examination of these periods are supported by, his speeches, written masterpieces, declarations and his talks with the public. Concerning the Atatürk portraits and themes, his portait during the Dardanelles War drawn by the Austrian artist W.V. Krausz is regarded as a starting point and the portraits from then and up to our time are thoroughly examined. Although some of the portraits and thematic, figurative compositions that are drawn by many artists having a place in Turkish Art of Painting happened to be made upon request, most of them are composed in accordance with the artistic understanding of the artists as a result of their ties of affection for Atatürk. It is for this reason that each work exhibits authenticity despite originating from the same sources. We come face to face with the summary of the Turkish Art of Painting when all the works from the beginning to date are gathered. The portraits of Atatürk that are examined with the references of the artists' understanding of art are dealt within the boundaries of the artist in the particular understanding of art of that period. Artists have been producing works of art with today's understanding of art and Atatürk as the theme, this process has still been continuing.