Soyut ekspresyonizmde Espas
Spacc in abstract expessionism
- Tez No: 137096
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Abstract Expressionism, Action Painting, Colofield Painting, psychological effects, subconscious, color, space
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
IV ÖZET 20.yy sanat hareketleri açısından son derece verimli olmuştu. Avrupa'da özellikle, Ekspresyonizm, Kübizm, Sürrealizm gibi akımlar yüzyıla damgalarını vururken, kendilerinden etkilenen pek çok akımın da doğmasına sebep olmuştur. 2.Dünya Savaşı sonrası Avrupa'nın içinde bulunduğu kültürel ve siyasi kaos, pek çok sanatçının ve aydın kesimin Amerika'ya göç etmesine yol açmış, böylelikle de sanat hareketlerinin merkezi Avrupa başkentlerinden Amerika'ya kaymıştır. Amerika' nin ilk önemli sanat hareketi olarak tanımlanan Soyut Ekspresyonizm“action painting (aksiyon resmi)”ve“colorfield painting (renk alam resmi)”olarak iki grupta toplanır. Aksiyon resminde sanatçılar aklın denetiminden bağımsız bir şekilde, boyayı sıçratma-damlatma-serpme-dökme fırlatma gibi yönetenlerle resim yapıyorlardı. Renk Alanı resminde ise rengin büyük alanlardaki lirik ve atmosferik etkisini verebilmek ana amaçtı. Resmin biçimsel özelliklerinden çok psikolojik etkileriyle ilgilenen Soyut Ekspresyonistlerde genel anlamda bir espas anlayışından söz etmek çok zor olmakla birlikte, mekan ve yerçekiminden soyutlanmış, dışadönük, duyulara yönelik bir espas anlayışına sahip oldukları söylenebilir. ANAHTAR KELİMELER: Soyut Ekspresyonizm, Aksiyon Resmi, Renk Alanı Resmi, psikolojik etkiler, bilinçaltı, renk, espas.
Özet (Çeviri)
SUMMARY 20th century was very productive in way of the art movements. Mainly in Europe, movements like expressionism, cubism and surrealism marked the time and also other movements were born out of these former. Because of the cultural and political chaos after World War II, many artists and intellectuals moved to America, thus making it the center of many art movements. One of them, abstract expressionism was the first important art movement, which can be examined in two main groups; action painting and colorfield painting. Action painting artists were doing their works by splattering, dripping, sprinkleng and casting the paint onto the canvas without any control. The aim in colorfield painting was to emphatize the lyric and atmospherical influence of the bigger areas. It is hard to tell about traditional meaning of space in abstract expressionism, where the artsits were interested in the psychological effects rather than formal matters. But space in terms of abstract expressionism can be thought as outbound and sensual, abstracted from place and gravity.