1987-2001 yılları arasında düzenlenen uluslararası İstanbul Bienalleri'ne katılan Türk sanatçılar
Turkish artists who joined international İstanbul Biennials between 1987-2001
- Tez No: 137095
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP İNANKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Artist, Biennial, Contemporary, IFCA, Istanbul vn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 409
Özet
ÖZET 1987-2001 YILLARINDA DÜZENLENEN ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALLERİ'NE KATILAN TÜRK SANATÇILAR Uluslararası İstanbul Bienalleri, 1987 yılında 'Uluslararası İstanbul Çağdaş Sanat Sergileri' adıyla ilki düzenlenen ve 1989 yılından itibaren 'Bienal' olarak kabul edilen Türk ve yabancı sanatçıların çalışmalarının sergilendiği çağdaş sanat etkinlikleri olarak günümüze kadar süregelmiştir. Bu etkinlikler İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından gerçekleştirilmektedir. 1987' den itibaren, 2001 'de yedincisi düzenlenen tüm Uluslararası İstanbul Bienalleri'ne yabancı sanatçılar dışında, atmış dokuz Türk sanatçı ile farklı meslek gruplarının ve sanatçıların oluşturduğu iki proje grubu davet edilmiştir. Türkiye'deki bazı sanat galerileri de ilk iki bienal kapsamında sergiler düzenlemişlerdir. Katılımcı sanatçıların seçimi ilk kez dördüncü Uluslararası İstanbul Bienali'yle yabancı bir küratöre bırakılmıştır. Uluslararası İstanbul Bienalleri düzenlenmeden önce küratör ve danışma kurulu üyeleri bir araya gelerek kavramsal çerçeveyi belirlemektedirler. Kavramsal çerçeve sanatçıların ve işlerin seçiminde önemli bir etkendir. Uluslararası İstanbul Bienalleri, kültür ve sanat ortamımızı hareketlendiren bir etkinliktir. Kültürel ve sanatsal ilişkilerin gelişiminde önemli bir yeri vardır. ANAHTAR KELİMELER: Bienal, Çağdaş, İKSV, İstanbul, Sanatçı VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY TURKISH ARTISTS WHO JOINED INTERNATIONAL ISTANBUL BIENNIALS BETWEEN 1987-2001 International Istanbul Biennials started with the name of“International Istanbul Contemporary Art Exhibitions”at 1987 and from 1989 it became a contemporary art activity with the works of Turkish and international artists and its name was accepted as“Biennial”. All these activities are organised by Istanbul Foundation Culture and Art. Sixtynine Turkish artists and two project groups, who are from various work groups and artists, were invited with the international artists to International Istanbul Biennials from 1987. Some of the Turkish art galeries organised exhibitions at the first two biennials. At the 4th Biennial, the choice of the artists were done by a foreign curator for the first time. Before International Istanbul Biennials the curator and the consultative commitee design the conceptual frame. Conceptual frame is a very important factor at the choice of the artists and their works International Istanbul Biennials are playing very important roles in our cultural and art lifes.