Divan-ı Nüzhet tenkitli metin-inceleme-indeks
Nüzhet's Dıvan examinition-edition critic-index
  1. Tez No: 137197
  2. Yazar: HATİCE ÇABUKEL DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, Nüzhet Divanı, Tenkitli Metin, İnceleme, İndeks, Classical Turkish Literature, Nüzhet's Divan, Critical Edition, Examination, Index II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 429
Özet
Klâsik Türk edebiyatı Türklerin İslâmiyeti kabullerinden sonra İslâm medeniyetinin dinamikleriyle kendi kültürlerini birleştirerek ortaya koydukları bir edebiyattır. Bu edebiyatı meydana getiren eserlerin incelenip değerlendirilmesi, lcültürümüzün bekası için yapılması lâzım gelen bir çalışmadır. Eserlerin çeşitli yönlerden incelenip değerlendirilmesi ve bir takım yargılara varılabilmesi için öncelikle sağlıklı neşirlerin yapılması gerekir. Tenkitli metin oluşturma çabalan bu yüzden önem arzetmektedir. Klâsik Türk edebiyatının önde gelen bazı şairlerinin eserleri bu şekilde değerlendirilse de bu edebiyatm birçok şairinin eseri henüz söz konusu eksenden incelenmemiştir. Bu nedenle, Nüzhet Divanı tez konusu olarak seçilmiştir. Eserin iki nüshasından yararlanılarak tenkitli metin oluşturulmuş, bu metinden hareketle şekil ve muhteva incelemesi yapılmıştır. Muhteva incelemesinde Din-Tasawuf-Cemiyet ana başlıkları altında malzemeler ele alınıp işlenmiştir. Çalışmanın sonunda başvurulan kaynaklan içeren kaynakça ile kültürel ve estetik değeri olan kelimelerin indeksi verilmiştir. Bu çalışma ile 18. yüzyılda yaşamış bir divan şairi olan Nüzhet'in Türk edebiyatı içerisindeki yeri ortaya koyularak kültür tarihimizin unutulmaya başlanmış bir şahsiyeti gün yüzüne çıkanlmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish Literature is a genre which Turks formed after accepting Islamic religion through mixing their own cultures with Islamic civilization's dynamics. In order to protect and preserve our national culture, an examination and evaluation of manuscripts which form this literature is needed. It is necessary to have reliable publications so as to examine and evaluate manuscripts from different perspectives and to reach conclusions. Even though manuscripts of some well-known Classical Turkish Literature poets have been evaluated, many poets' manuscripts haven't been examined yet in the same manner. Hence, Nüzhet's Divan is chosen as the topic of the thesis. Based on two different copies of the manuscript, a critical edition is created, and the structural and content examination is made on this edition. In the examination of the content, materials are examined under the main topics of Religion, Sufism and Society. At the end of the thesis, a bibliography including utilized sources and an index of the words which have cultural and aesthetic value are given. With this study, the place of Nüzhet, a Divan poet who lived in 18th century, in Turkish Literature is discussed and a neglected personality of our literary history is brought into daylight.