Divan-ı Hafid tenkitli metin-inceleme-indeks
Hafid's Divan examination-edition critic-index
  1. Tez No: 137196
  2. Yazar: METİN ERDURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, Hafîd Divanı, Tenkitli Metin, İnceleme, İndeks, Classical Turkish Literature, Hafid's Divan, Edition Critic, Examination, Index. n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DİVANI HAFID İNCELEME - TENKİTLİ METİN - İNDEKS Metin ERDURAN KSU SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALI DANIŞMAN: Yard. Doç. Dr. Lütfı ALICI Yıl: 2003, Sayfa: 313 Jüri : Yard. Doç. Dr. Lütfı ALICI : Yard. Doç. Dr. Mevlüt ERDEM : Doç. Dr. Ahmet EYİCİL Klâsik Türk edebiyatının bizlere bırakmış olduğu binlerce eserin kültür tarihimiz açısından önemi çok büyüktür. Bu eserlerin incelenip değerlendirilmesi millî kültürümüz ve edebiyatımız açısından yapılması gerekli önemli bir çalışmadır. Eserlerin çeşitli açılardan incelenip değerlendirilebilmesi için ilk önce sağlıklı neşirlerinin yapılması gerekmektedir. Tenkitli metin oluşturma çalışmaları bu açıdan önem arz etmektedir. Klâsik Türk edebiyatı ürünleri üzerinde incelemeden ziyade tenkitli metin çalışmaları ağırlık kazanmaktadır. Bundan hareketle yapmış olduğumuz çalışmayla Hafîd Divanı'nın bilinen iki nüshası karşılaştırılarak ilk defa tenkitli metni oluşturulup bu metne dayanarak eser şekil ve muhteva açısından incelenmiştir. Hafîd, şiirlerinden anlaşılacağı gibi tek yönlü bir şair olmayıp divanında klasik Türk şiirinin bütün özelliklerini kullanmıştır. Bundan dolayı inceleme kısmında divan şiirinin unsurları bütünüyle ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda kültür, tefekkür ve estetik değeri olan kelimelerin indeksi verilmiştir. Bu çalışma ile Hafîd' in 18. yy. klâsik Türk edebiyatı içindeki yeri ortaya koyularak kültür ve edebiyat tarihimizin unutulmuş bîr şahsiyeti gün ışığına çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA THESIS HAFBD'S DIVAN EXAMINATION - EDITION CRITIC - INDEX Metin ERDURAN KSU SOCIAL SCD2NCE INSTITUTE FIELD: TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE Supervisor: Assist. Prof. Dr. Lütfî ALIO Yean 2003, Page: 313 Jury : Assist. Prof. Dr. Lütfi ALICI : Assist Prof. Dr. Mevlüt ERDEM : Assoc Prof. Dr. Ahmet EYİCİL Classical Turkish Literature produces an important part of our cultural history with the sources it creates. To examine and evaluate these sources is a significant work which needs to be done in terms of our national culture and literature. For examining and evaluating the sources from different perspectives, first of all, a reliable edition of these sources is necessary. From that point the study of edition critic has great importance. It is observed that on Classical Turkish Literature these kinds of studies are limited. Therefore, Hafid's Divan which has not been studied before was chosen as an MA topic. Comparing known two copies of Divan, the edition critic is made and the structure and contents of the work are examined depending on two copies. Hafid, as it will be understood from his work, has many aspects and he used all the charecteristics of Classical Turkish Literature. At the end of the thesis, the words which have cultural, thinking and esthetic value are given in an index. With this study, Hafid's place in Classical Turkish Literature in 18* century is revealed and a neglected personality of our literary history comes into light.