Ürtikerde otolog serum deri testi sonucunun seyri
  1. Tez No: 137818
  2. Yazar: AYDOLU ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAROL L. AKSUNGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Otolog serum deri testi, kronik idiopatik ürtiker, otoimmünite. IV, Autologous serum skin test, chronic idiopathic urticaria, autoimmunity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZET ÜRTİKERDE OTOLOG SERUM DERİ TESTİ SONUCUNUN SEYRİ Kronik idiopatik ürtikerli bazı hastalarda histamin salıverilmesine yol açan dolaşan otoantikorlar saptanmıştır. Otolog serum deri testi, böyle olguların tanısı için bir tarama testi olarak önerilmiştir. Bu çalışmada, ürtikerdeki otoimmünitenin primer mi yoksa sekonder mi olduğunu araştırmak için, kronik idiopatik ürtikerli 20 hastada (16 kadın, 4 erkek) otolog serum deri testi aralıklı olarak birkaç kez yinelendi. Hastalara, başvuru sırasında, iki ve altı ay sonra olmak üzere, üç kez intradermal histamin, serum fizyolojik ve otolog serum injeksiyonu uygulandı. Otolog serum deri testi pozitifliği, injeksiyondan 30 dakika sonra otolog serum yerinde gelişen kabartının çapının en az 3 mm olması ve serum fizyolojik yerinde gelişene göre en az 1.5 mm büyük olması olarak tanımlandı. Başvuru sırasındaki testte %25, ikincisinde %20 ve üçüncüsünde %15 hastada pozitiflik saptandı. En az bir pozitiflik gösteren 7 hasta (%35) vardı. Bunların yalnızca birinde tüm testler pozitif idi. Yalnızca ilk testi pozitif olan bir hasta olduğu gibi, yalnızca son testi pozitif olan bir hasta da vardı. En az bir testte pozitiflik gösteren hastalar, klinik özellikler açısından diğer hastalardan değişik bir özellik göstermiyordu. Hastalığın beşinci ayından önce gelişen pozitifliklerin daha sonra gelişenlere göre daha kararlı olduğu saptandı. Bu bulgular, kronik ürtikerdeki otoimmünitenin bazı olgularda primer, bazı olgularda ise sekonder olabileceği yönünde yorumlandı. Bu yorumun daha sağlıklı olarak yapılabilmesi için, histamin salıverilmesine yol açan dolaşan otoantikorlann saptanmasında daha duyarlı ve daha özgün olan testleri (örneğin bazofilden histamin salıverme ölçümü) kullanarak, benzer kurgulu yeni bir çalışma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROGRESS OF AUTOLOGOUS SERUM SKIN TEST RESULTS IN URTICARIA Circulating autoantibodies caused histamine releasing were detected in some of patients with chronic idiopathic urticaria. The autologous serum skin test (AS ST) was suggested as a screening test to in diagnosis such patients. In study, autologous serum skin test in 20 patients (16 women and 4 men) was repeated intermittent to research the wheather of autoimmunity in urticaria was primer or seconder. Intradermal injection of histamine, %0.9 steril salin, autologous serum were performed to the patiens in three different times (initial, 2 and 6 month later). Positive autologous serum skin test defined as a serum-induced weal diameter 3 mm or more and had a diameter of > 1.5 mm than the saline induced weal at 30 min. The detection of ASST positive patients was %25, %20, %15 in initial, 2 and 6 month later,respectively. At least one positive test was observed in 7 patients (%35). In only 1 of 7 patients, all tests were positive. Initila test was positive in only one patient and last test was also positive another patient. There was no difference between patients with at least one positive test and other patients in the clinical characteristics. The positivity growth before from 5 months of disease was more stable comparison to later developed. These finding were explained that autoimmunity in chronic urticaria could be primer or seconder in some patients. For proper explanation, similar studies should be continued by using high sensitive and specific tests (e.x. basophil histamine release assay) to detect autoantibodies caused histamine releasing.