Tavşanlarda hipertrofik skar gelişiminin önlenmesinde topikal çinko oksit uygulamasının etkinliğinin araştırılması
The effectiveness of topical zinc oxide application on the hypertrophic scar development in rabbits
  1. Tez No: 137826
  2. Yazar: BERNA AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ATAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: çinko oksit pomad, hipertrofik skar, profilaksi, zinc oxide ointment, hypertrophic scar, prophylaxis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
IV ÖZET Aksoy, B., Tavşanlarda hipertrofik skar gelişiminin önlenmesinde topikal çinko oksit uygulamasının etkinliğinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Uzmanlık Tezi, Ankara, 2003. Hipertrofik skar ve keloidlerin gelişim nedenleri, biyolojisi, gelişiminin önlenmesi ve etkili tedavi yöntemleri henüz kesin olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, deneysel tavşan kulağı hipertrofik skar modelinde yara iyileşmesinin pek çok basamağına etki eden ve proliferatif skar tedavisinde etkili olan topikal çinko oksit uygulamasının hipertrofik skar gelişiminin önlenmesinde etkinliğinin araştırılması planlandı. Çalışmada kullanılan 10 adet“Yeni Zelanda”albino tavşanın her iki kulağına dairesel tam kat deri eksizyonu uygulandı. İki gruba ayrılan tavşanların postoperatif 1. günden itibaren bir kulağına topikal olarak %40'lık çinko oksit içeren pomad (Çinkos®), diğer kulağına da plasebo olarak bu pomadın taşıyıcısı uygulandı. Bilinci gruptaki tavşanlardan yaraların kapandığı 3. haftada, 2. gruptaki tavşanlardan ise uzun süreli etkileri incelemek amacıyla 6. haftada skar örnekleri alındı. Tüm örnekler ikiye bölünerek histopatolojik, histomorfometrik ve biyokimyasal açıdan değerlendirildi. Topikal çinko oksit pomad uygulama sonrası 6. haftada klinik skar hipertrofi skorlarının ve istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte nodul oluşumunun plasebo uygulanan tarafa kıyasla daha az olduğu saptandı. Topikal çinko oksit pomad uygulaması muhtemelen antibakteriyal, antiinflamatuar, reepitelizasyonu ve yara iyileşmesini hızlandırıcı etkileri nedeniyle hipertrofik skar gelişimini azaltmaktadır. Sonuç olarak topikal çinko oksit pomad uygulaması plasebo pomada kıyasla klinik olarak ve istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte nodul sayısında azalma sağlayarak yaklaşık olarak %50 oranında hipertrofik skar gelişimini önleyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aksoy, B., The effectiveness of topical zinc oxide application on the hypertrophic scar development in rabbits, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Dermatology, Ankara, 2003. The developmental causes, biology, prevention of the development and effective treatment of hypertrophic scars are not exactly defined. Topical zinc oxide is effective upon many steps in wound healing and it is found to be effective in the treatment of proliferative scars. In this experimental research, the effectiveness of topical zinc oxide ointment in the prevention of hypertrophic scar development in the rabbit ear hypertrophic scar model is planned. Circular full-thickness skin excisions are performed on both ears of 10“New Zelland”albino rabbits. The rabbits are divided into two groups and on 1st postoperative day and afterwards topical 40% zinc-oxide ointment (Çinkos®) is applied to one ear and the ointment base as placebo to the other ear. The scar samples are taken on the 3rd week in group 1 and on the 6th week in group 2 to examine the long term effects. All of the specimens are divided into two, one for the histopathologic and morphometric examinations and the other halves for biochemical examination. It is observed that the application of topical zinc oxide ointment in comparison to the placebo decreases clinical scar hypertrophy scores and the nodular structure development without statistical significance at 6th week. Probably, topical zinc oxide ointment decreases hypertrophic scar development by its beneficial effects as antibacterial, antiinflammatory, reepithelialization and wound healing promoting effects. In conclusion, topical zinc oxide ointment, clinically and without statistically significant decreament in nodule number, can decrease hypertrophic scar development in comparison to the placebo ointment aproximately %50.