Miyoloid kanser hücre serilerinde sarımsak ekstraktlarının kaspaz-3 aktivitesi üzerine etkileri
Effect of garlic extracts on caspase-3 activity in myeloid cell lines
- Tez No: 137987
- Danışmanlar: PROF. DR. EKİN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sarımsak, Apopitoz, Kaspaz-3, Miyeloid HL-60 Hücre Serisi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
51 ÖZET Sarımsak (Allium Sativum) yüzyıllar boyunca çeşni ve medikal bir baharat olarak kullamlagelmiştir. Sarımsağın kokusu, tadı ve güçlü biyolojik aktivitelerinden özellikle içinde bulunan organosülfür bileşikler sorumludur. Sarımsak antibakteriyel, antiviral, antiinflamatuar, antifungal, antimutajenik, antioksidan, immünositümülatör, antialerjik, yaşlanma etkilerini geciktirici ve antitümoral aktiviteye sahiptir. Apopitoz kaspaz-3 tarafından tetiklenen hem fizyolojik hem de patojenik ortamlarda oluşan hücre ölüm şeklidir. Kaspaz-3 aktivasyonu; hem reseptör hem de mitokondri aracılıklı apopitozda effektör olarak görev alır. Ayrıca kaspaz-3 aktivasyonu ile kaspaz kaskatını ve hücre ölümünü başlatır. Sarımsağın farklı konsantrasyonlardaki DMSO'lu ekstraktları miyeloid HL-60 hücre serileri ve lenfoid hücre kültüründe apopitotik etkilerini araştırmak amacıyla kullanıldı. Kültürlerin sarımsak çözeltileriyle inkübasyonundan sonra apopitozu tetikleyici mekanizmayı belirlemek için flow sitometri ve hücre döngüsü analizleri ve spektrofotometrik kaspaz-3 aktivitesi çalışıldı. Kaspaz-3 aktiviteleri lenfoid ve miyeloid hücre serileri için karşılaştırıldığında apopitozun sarımsak ekstraktı tarafından tetiklendiği bulundu ve kaspaz-3 aktivitesinin, sarımsağın 100 mg/ml'lik konsantrasyonunda 3 kata kadar arttığı gözlendi. Sarımsağın kaspaz-3 aktivasyonunu arttırmak suretiyle miyeloid hücre serilerinde apopitozu tetikleyebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
52 SUMMARY Effect Of Garlic Extracts On Caspase-3 Activity In Myeloid Cell Lines Garlic {Allium Sativum) has been used as a spice and medicinal herb for centuries. The major components of garlic responsible for odor, tast and biological activities are organosulphur compounds. Garlic has antibacterial, antiviral, antiinflammatory, antifungal, antimutagenic, antioxidant, immunostimulatic, antiallergic, anti-aging and antitumoral activities. Apoptosis occurs both physiological and pathological cell death pathway. Caspase-3 activation has an effector role in both the receptor and mitochondria mediated apoptosis. Caspase cascade and cell death can be initiated by caspase-3 activation. DMSO extracts of garlic of different concentrations were used to investigate anti tumoral and apoptosis-induced activity in myeloid HL-60 cell line and lymphoid cell culture. After the incubation of myeloid HL-60 cell line and lymphoid cell culture with garlic, cell cycle analyses by flow-cytometry and spectrophometric caspase-3 activities were carried out to determine the apoptosis- induced activity. When compared caspase-3 activities for lymphoid and myeloid cell lines, apopitosis was induced by garlic extracts and caspase-3 activities were increased 3 times optimally at 100 mg/ml garlic concentration. It was concluded that garlic may induce the apoptosis by increasing caspase-3 at this concentration and hence garlic has antitumoral activity. Key Works: Garlic, Apoptosis, Caspase-3, Myeloid HL-60 cell lines.