Kedi ve Köpeklerde ürüner sistem hastalıklarında radyografi, ultrasonografi ve renkli doppler ultrasonografi bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of radiography, ultrasonography and color doppler ultrasonography findings of urinary system diseases in cats and dogs
  1. Tez No: 138224
  2. Yazar: DİDEM NOYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi ve Köpek, Doppler Ultrasonografi, Radyografi, Ultrasonografi, Üriner Sistem Hastalıkları, Cat and Dog, Doppler Ultrasonography, Radiography, Ultrasonography, Urinary System Disease
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
83 ÖZET Kedi ve Köpeklerde Üriner Sistem Hastalıklarında Radyografi, Ultrasonografı ve Renkli Doppler Ultrasonografi Bulgularının Değerlendirilmesi Bu çalışmada; kedi ve köpeklerde oldukça sık rastlanan ve kesin tanı konulup uygun sağaltım yapılamadığından çoğu kez ölümle sonuçlanan üriner sistem hastalıklarının tanımlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla üriner sistem hastalıklarının tanısında direkt ve indirekt radyografik bulguların yanısıra son yıllarda insan hekimliğinde yaygın olarak kullanılan ultrasonografik ve Doppler ultrasonografik bulguların değerlendirilmesi ve sonuçların pratiğe aktarılması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği'nden üriner sistem hastalığı şüphesiyle gönderilen 10 köpek ve 20 kedi oluşturmuştur. Bunlardan 29 olguda direkt radyografik muayene, 26 olguda ultrasonografik ve Doppler ultrasonografik muayene, 1 1 olguda Ekskretör Urografi, 3 olguda sistografi ile 1 olguda da Retrograd Uretrografi çalışması yapılmıştır. Direkt radyografik muayene ile 6 olguda radyoopak ürolitin varlığı belirlenirken 2 olguda ultrasonografi ile radyolusent ürolitin varlığı gösterilmiştir. Direkt radyografik olarak bir olguda uterusta fötus, başka bir olguda ise anfizamatöz sistitis tanımlanmıştır. Direkt radyografik olarak 4 olgunun böbrekleri küçük, 1 olgunun ise sağ böbreği büyük olarak tanımlanmıştır. Direkt radyografik olarak üriner sistemi görüntülemeyen 2 olguda böbrek boyutları ultrasongrafik olarak ölçülmüştür. Direkt radyografik olarak üriner sistemleri görüntülemeyen 4 olgunun tanısı ultrasonografi ve Renkli Doppler ultrasonografi bulgularına dayanarak konulmuştur. Obstruksiyon şüpheli 4 olguda ekskretör urografi ile obstruksiyonun yeri belirlenmeye çalışılmıştır. İdrar kesesi boş olduğu için ultrasonografik olarak değerlendirilemeyen bir olguda pozitif kontrast sistografi ile kesin tanı konulmuştur. 5 olguda uygulanan tanısal görüntüleme yöntemlerinde herhangi bir anormallik izlenmemiştir. Sonuç olarak; kedi ve köpeklerde sık olarak rastlanılan üriner sistem hastalıklarının tanısında direkt ve indirekt radyografik muayene bulgularının yanısıra son yıllarda Veteriner Hekimlikte giderek yaygınlaşan ultrasonografi ve Renkli Doppler ultrasonografi bulgularının önemli bilgiler sağladığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
84 SUMMARY Evaluation of Radiography, Ultrasonography and Color Doppler Ultrasonography Findings of Urinary System Diseases in Cats and Dogs The aim of this study is to diagnose urinary system diseases commonly occuring in cats dogs which mostly resolved in death due to lack of diagnostic methods and proper treatment. In order to meet this purpose, ultrasound and Doppler ultrasound findings which are now being widely used in human medicine, are introduced to veterinary medicine in addition to direct and indirect radiography to faciliate such diagnosis. Material of the study was formed by 10 dogs and 20 cats referred to Internal Medicine Clinic for urinary system disease complaints. The techniques performed for these cases direct radiography in 29, ultrasonography and Doppler ultrasonography in 26, excretor urography in 1 1, cystography in 3, and retrograde uretrography in 1. Direct radiography revealed radioopac uroliths in 6 cases where radioluscent uroliths were observed with ultrasonography in 2 cases. In addition, a faetus in 1 case and emphysematous cystitis in another were seen by direct radiography. By direct radiography, it was observed that 4 of the cases had small kidneys and one case had a bigger right kidney. Ultrasound was used to determine the dimensions of kidneys of two cases which could not be measured with direct radiography. Ultrasonography and Doppler ultrasonography were performed for 4 cases, whose urinary systems were unable to be imaged by direct radiography. In 4 cases with possible obstruction, excretor urography method was used to localize the place of the obstruction. In one case which ultrasonography was useless because of the empty bladder, positive contrast cystography was used to state an accurate diagnosis. No abnormalities were seen in 5 cases where diagnostic imaging methods were used. As a result; ultrasonography and Doppler ultrasonography findings now regularly used in Veterinary Medicine, provided significant data in addition to direct and indirect radiography to diagnose commonly occuring urinary system diseases in cats and dogs.