Köpeklerde femur kırıklarının sağaltımında kilitli küntscher (interlocking) çivisi kullanımının kırık sağaltımına etkilerinin araştırılması
Research for the effect of the locked küntscher (interlocking) nailing of the healing of the femoral fracture in dogs
- Tez No: 138235
- Danışmanlar: PROF. DR. ARKUN CANDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kilitli Küntscher, interlocking çivileme, Femur, Kırık, Fiksasyon tekniği, Locked Kiintscher, Interlocking Nailing, Femur, Fracture, Fixation tecnique
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Köpeklerde Femur Kırıklarının Sağaltımında Kilitli Kiintscher Çivisi Kullanımının Kırık Sağaltımına Etkilerinin Araştırılması. Bu çalışmada, köpeklerin femur kırıklarında kırık fiksasyonu amacı ile Kilitli Kiintscher (interlocking) çivisi kullanılmış ve implantın kırık sağaltımı üzerine etkisi klinik ve radyolojik olarak incelenmiştir. Çalışmanın materyalini; Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine farklı travmatik nedenler ile yaralandığı için getirilen ve yapılan klinik/radyolojik kontroller sonucunda diafizer femur kırığı tanısı konulan 19 adet orta-büyük ırktan köpek oluşturdu. Tüm olguların genel anestezileri sağlandıktan sonra kırık ekstremiteleri öpere edilerek uygun çap ve uzunlukta interlocking çivisi yerleştirildi. Uygulamalarda 10 adet 8-199 mm çivi, 4 adet 8-185 mm çivi, 2 adet 8-172 mm çivi, 1 adet 8-165 mm çivi, 2 adet 6-172 mm çivi ve 1 adet 6-160 mm çivi kullanıldı (Grafik 4). Çivilerin kilitlenmesi amacıyla 3.5 mm'lik çeşitli uzunluklarda toplam 46 adet vida kullanıldı. Olgulardan birinde proksimal bir diğerinde ise distal vidanın çivi üzerindeki delikleri tutmayarak boş geçtiği saptandı. Bir olgu dışında (olgu no:3) bütün olgulara statik çivileme yapıldı. Yapılan klinik kontrollerde olguların ekstremitelerine yüklenme ve kullanma konusundaki davranışları incelenirken, radyolojik kontrollerde kallus dokusunun gelişimi izlendi. Sonuçta interlocking çivileme tekniğinin orta 1/3, parçalı diafizer kırıklarda özellikle, orta ve büyük ırktan köpeklerde, kullanılabileceği ve rijidite açısından plaklara alternatif olabileceği düşüncesi oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
78 SUMMARY Research for the Effect of the Locked Kiintscher (Interlocking) Nailing of the Healing of the Femoral Fracture in Dogs In this study Locked Kiintscher (Interlocking) nails were used in order to fixate the canine femoral fractures and to examine the effects of the implants on fracture healing, clinically and radipgraphically in dogs. The material of the study consisted 19 dogs of medium-large size, which were brougth to Ankara University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Ortopedics And Traumatology because of injuries due to various trauma and consequent diaphyseal femur fractures clinically and radiologically. Following general anesthesia, the broken extremity were operated, interlocking pins with proper diameter and length were placed. These pins were; 10,8-199 mm pins, 4, 8-185 mm pins, 2, 8-172 pins. 1, 8-165 pin, 2, 6-172 mm pins and 1 6-160 mm pin. In order to lock these pins 46, 3,5 mm diameter screws, with different length were used. It was observed that 1 screw in proximal and 1 screw in distal region, didn't hold in the holes of the pins. Statical nailing was performed in all cases but one. Cases were clinically examined for weigth bearing and extremity usage and radiologically, the callus tissue development was monitored. As a result; the idea was that interlocking nailing tecnique was on alternative to plates by creating enough rigidity, to fixate 1/3 diaphyseal femoral fractures in medium and medium-large breed dogs.