Deneysel bilateral üreteral obstrüksiyon oluşturulan köpeklerde peritoneal diyaliz uygulamaları
Peritoneal dialysis applications in experimentally induced bilateral ureteral obstruction in dogs
- Tez No: 138248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLAN KALINBACAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, peritoneal diyaliz, ureteral obstrüksiyon 64, Dog, peritoneal dialysis, ureteral obstruction. 66
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
6. ÖZET Deneysel Bilateral Ureteral Obstrüksiyon Oluşturulan Köpeklerde Peritoneal Diyaliz Uygulamaları Bu çalışmada sağlıklı köpeklerde deneysel olarak oluşturulan bilateral ureteral obstrüksiyon sonucu kanda miktarı artan metabolitlerin vücuttan uzaklaştırılması ve kanın biyokimyasal dengesinin korunmasında peritoneal diyaliz (PD) uygulamalarının etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada materyal olarak; 2-7 yaşlarında, 11-25 kg ağırlığında, 4 dişi ve 3 erkek toplam 7 köpek kullanıldı. Çalışmada ureteral obstrüksiyon oluşturmak için beşeri hekimlikte kullanılan Integral ureter stent set içerisinde bulunan klipsler ve peritoneal boşluğa verilen diyalizatın drenajı için beşeri hekimlikte kullanılan kalıcı Tenckhoff kateteri, kullanıldı. Çalışma süresince köpeklerin; iştah, çevreye ilgi, beden ısısı, solunum ve nabız sayılan, mukoza kontrolleri, kusma ve dehidrasyon durumları izlendi. Peritoneal diyaliz tedavisi 6 saat ara ile 2 gün boyunca toplam 8 seans uygulandı. Bu amaçla beşeri hekimlikte kullanılan %1.5'luk glikoz içeren peritoneal diyaliz solüsyonu kullanıldı. Operasyon öncesi (OÖ) ve deneme boyunca 1., 2. ve 3. günlerde hemogram yapıldı. Operasyondan sonra her 3 saatte bir kan alınarak BUN ve kreatinin değerleri Ölçüldü. BUN değeri 90 mg/dL' yi aştığında diyaliz seanslarına başlandı. OÖ ve PD' e başlandıktan sonra her seansın başlangıç ve bitiminde kan alınarak serum BUN, kreatinin, TP, albumin, Na+, K+, Ca2+, Cl* ve P2“ değerleri belirlendi. Ureteral obstrüksiyon oluşturulan köpeklerde ortak klinik bulgular olarak depresyon, halsizlik, çevreye karşı ilgisizlik, kusma, dehidrasyon ve mukozalarda solgunluk belirlendi. Operasyon sonrasında WBC önemli oranda artarken RBC, Hb, PCV ve MCV değerleri düşüş gösterdi. Operasyon sonrası 30- 39. saatlerde BUN değeri 90 mg/dL'nin üzerine çıktı. Operasyon yapıldıktan sonra diyaliz başlayıncaya kadar olan dönemde BUN değerinin yanı sıra kreatinin K+ve P2* değerleri önemli oranda yükseldi. Total protein, albumin değerleri düştü. Kalsiyum, Cf ve Na+değerleri değişmedi. 63Peritoneal diyalize başlandıktan sonra, uygulanan her seansın sonunda BUN, kreatinin ve K+ değerlerinin seans başlangıcına göre önemli oranda düştüğü, ancak operasyon öncesi değere göre BUN ve kreatinin değerlerinin hala çok yüksek olduğu belirlendi. Diyaliz uygulamaları, TP, albumin ve fosfor değerlerinde de düşmeye neden oldu. Seanslar sonunda BUN, kreatinin ve P2”değerleri operasyon öncesine göre yüksek, TP, albumin ve CF değerleri ise düşük idi. Köpeklerde peritoneal diyaliz uygulamasında parsiyal omentektomi ile birlikte Tenckhoffkateteri etkili bir şekilde kullanıldı. Sonuç olarak, bilateral tam obstrüksiyon oluşturulan köpeklerde 6 saat ara ile yapılan her diyaliz seansının vücuttaki zararlı metaboKtlerin uzaklaştırılmasında etkili olduğu ancak sağlıklı hayvanlardaki düzeylere kadar düşüremediği ve uygulamalar sırasında Mpoalbuminerni ve hipokloremi gibi durumlarla karşılaşılabileceği, kalıcı TenckhofF kateterin köpeklerde PD tedavisinde güvenle kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Peritoneal Dialysis Applications in Experimentally Induced Bilateral Ureteral Obstruction in Dogs In the present study, the aim was to research the efficieny of peritoneal dialysis applications on removal of the waste products in the blood resulting from experimentally induced bilateral ureteral obstruction in healty dogs and the protection of the blood biochemistry balance. A total of 7 dogs, 4 female and 3 male, at the age of 2-7 years, 11-25 kg weighing were included in the present study. In the present study in order to constitute ureteral obstruction, clips within the Integral urether stent set, that has been used in human medicine, and for the dreinage of the dialysate Tenckhoff catheter, that has been used in human medicine, were applicated. Till the study period, appetite, interest to the environment, body temperature, respiratory and breath frequence, mucosae controls, vomiting and dehydration of the dogs were observed. Peritoneal dialysis therapy was applicated within 6 hours interval in 2 days period, for totally 8 session. For this purpose peritoneal dialysis solution containing 1,5% glucose, that has been used in human medicine was used. Haemogram was performed before operation (BO) and till the trial period on I* 2T^ 3rd daySi After the operation BUN and creatinin values were evaluated within 3 hours apart on received blood samples. Dialysis session was initiated, when BUN values exceed 90 mg/dL, within starting, the BO and PD BUN, creatinin, TP, albumin, Na+, K*, Ca2+, CI“ and P2”values were detected within the blood collected at the start and at the and of every session. As common clinical signs in ureteral obstruction induced dogs depression, weakness, apathie, vomitting, dehydration and pale mucosae were detected. After operation, WBC was significantly increased while RBC, Hb, PCV and MCV values were decreased. BUN values at 30th- 39th hours after the operation, exceed 90 mg/dl. BUN values besides creatinin, K+ and P2“ values were significantly increased on the period of operation to dialysis, till starting of the dialysis. Total protein, albumin values were decreased. Calcium, Q”and Na+ values were not changed. 65After starting to the peritoneal dialysis and at the end of the each session BUN, creatinin, and K+ values were detected to significantly decrease according to the start of the session, besides BUN and creatinin levels were detected to have still higher values in respect to values before operation. Dialysis application resulted in decrease on TP, albumin and P levels. At the end of the sessions BUN, creatinin and P values were higher in respect to values before operation; TP, albumin and CI* levels were lower. In the present dogs partial omentectomie within Tenckhoff catheter were effectively used in peritoneal dialysis applications. As a result it was suggested that in dogs with bilateral complete obstruction every dialysis session performed within 6 hours interval was effective on removal of the waste product on the body, however were not detected to lower untill the levels in healthy animals and hypoalbuminemia and conditions such as hypochloremia could be recorded, permanent tenckhoff catheter could be safely used in peritoneal dialysis therapy in dogs.