Trafik suçlarının değerlendirilmesinde parmak izi alımının gerekliliği hakkında bir araştırma
A study on necessity of taking finger prints to the consulting of traffic accidents summary
- Tez No: 138416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Trafik Suçu, Parmak îzi, Suç, Trafik Kazası, Asayiş 82, Traffic crime, Finger Print, Crime, Traffic Accident, Public Security 84
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
7.TRAFIK SUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE PARMAK İZİ ALIMININ GEREKLİLİĞİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA ÖZET Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının önlenebilmesi için trafik suçlarını işleyenlerin suç profillerinin çıkarılması gereklidir. Elde edilecek verilere göre yasa koyucu ve kolluk kuvvetleri neyle mücadele ettiklerini bilerek görev yapacaklardır. Bu sayede önleyici tedbir ve ceza yaptırımları trafik suçlularının suç profillerine göre uygulanabilecektir. Ayrıca buradan elde edilecek verilerle genel suç olaylarını aydınlatmak mümkün olabilecektir. Yapılan bu araştırmada 6 aylık dönem içerisinde Ankara ve Diyarbakır illerinde trafik suçu işlemeyi alışkanlık haline getirenler ile, hiçbir trafik eğitimi almadığı halde, yasaları hiçe sayarak trafiğe çıkan sürücülerin cinsiyet ve yaş gruplarına göre durumları çıkarılmış, bu suçluların genel suç olaylarına karışıp karışmadıkları araştırılmıştır. Araştırmada EGM' ye bağlı olarak çalışan Pol-net ve AFIS bilgisayar programı kayıtlan incelenmiştir. Bulgularımız Ankara ve Diyarbakır illerinde farklılıklar göstermekle birlikte, genel olarak trafik suçlarını işleyen sürücülerin aynı zamanda genel suç olaylarına karışmakta olduklarını göstermiştir. Trafik ve genel suçlara karışma durumu erkeklere oranla kadınlarda çok daha düşüktür. Trafik suçlarını işleme yaşı 18- 29, genel suçlara karışma yaşı ise 30-39 olarak bulunmuştur. Genel suçlar çerçevesinde trafik suçlularının karıştıkları olaylar ise her iki ilde“Asayiş”olaylarında ağırlık göstermiştir. Ayrıca bu durum ülke geneliyle paralellik göstermektedir. Trafik suçlarını işlemeyi alışkanlık haline getirdiği tespit edilen sürücülerin parmak izlerinin kayda alınması kamuoyunda trafik suçlarına devletin çok daha ciddi yaklaştığı düşüncesini doğuracak, 81bu suçlulardan alınacak parmak izleri ile uzun vadede faili meçhul olayların aydınlatılması mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
8.A STUDY ON NECESSITY OF TAKING FINGER PRINTS TO THE CONSULTING OF TRAFFIC ACCIDENTS SUMMARY It is a must to creat the profiles of traffic criminals to be able to decrease the number of traffic accidents happening in our country. By the outputs of that kind of a study, the police will definitely be sure of what they have been trying to cope with. By using the outputs of that kind of a study, preventive precautions and punishment system may be performed according to profiles of traffic criminals and also, it will become easier to investigate the other type of unidentified crimes. In this study, gender and age situation of those of whom committing traffic crimes and those of whom driving without having traffic lessons any single hour have been brought to the light in the cities of Ankara and Diyarbakır, in a period of 6 month time. Whether they have involved in any other type of crime or not, has also been searched. In this study, researches have been carried out by using the data of EGM Pol-Net and AFIS computer systems. From the outputs of this study, it is clear that though there are some differences between Ankara and Diyarbakır, mostly those traffic criminals have involved in other type of crimes. The number of woman criminals both traffic and other, is less then man criminals. The average age of traffic criminals is 18-29 and the age of other criminals is 30-39. The crimes of that traffic criminals committed, are commonly general crimes, like burglary, robbery and car theft. This situation is considered as acceptable between the country and Ankara-Diyarbakir. Geting finger prints from the traffic criminals will make a change at the opinion of public in a long period of time. Among the public it will create the idea that the governors are seriously trying to cope with to the traffic accidents. By using the large number of traffic 83criminals finger prints it will be so easier to investigate the unidentified cases.