Elyapısı patlayıcı madde düzeneklerinin zararsız hale getirilmesinde su topu kullanımı ve etkinliği
The usage and efficiency of water jet disruptor in rendering safe of the improvised explosive devices
- Tez No: 138417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHAN SAYGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: El Yapısı Patlayıcı Madde Düzeneği, Su Topu, Şüpheli Cisme ve Düzeneğe Ait Deliller, El Yapısı Düzeneklere Ait Dış kap, Improvised, explosive devices, water jet disrupter, evidences of suspicious devices and items, improvised explosives container
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
89 ÖZET El Yapısı Patlayıcı Madde Düzeneklerinin Zararsız Hale Getirilmesinde Su Topu Kullanımı ve Etkinliği Bu araştırmada bu güne kadar kullanılan ve önümüzdeki günlerde de kullanılabileceği değerlendirilen el yapısı geliştirilmiş patlayıcı madde düzeneklerinin sıkça konulduğu cisimler (dış kaplar) seçilmiştir. Seçilen bu cisimler üzerine çeşitli mesafelerden Su Topu ile atış denemeleri yapılmıştır. Atış öncesi dış kapların içerisine, cismin sarsılmasına, bir yönde veya açısal hareketine sebep olacak şekilde dışarıdan uygulanacak bir kuvvetin etkisi ile çalışacak şekilde sarsıntıya hassas bir düzenek hazırlanarak yerleştirilmiştir. Su Topu ile su ve kama çeşitleri kullanılarak yapılan zararsız hale getirme faaliyetlerinde, pratiklik sağlanması, atış hatalarının giderilmesi, M.K.E.K üretimi Su Topunun kullanımının etkinliğinin arttırılması sağlanmıştır. Atışların sonuçlarında Su Topu ile atılan suyun deliller üzerine etkisi, düzeneğin belirlenip belirlenemediği ve düzeneğin atış istikametindeki dağılımı incelenmiştir. Sonuç olarak; patlayıcı maddeleri zararsız bale getirme personelince kullanılmak üzere, belirlenen on çeşit dış kaba, Su Topu ile atış yaparak içerisine yerleştirilen el yapısı düzenek çalıştırılmaksızın dış kapların parçalandığı veya yeterince açıldığı en uygun atış mesafeleri ve şekli tespit edilmiş, standart değerlere ulaşılmıştır. En uygun atış mesafelerinde, delillerin belirlenir özelliği olup olmadığı ve dağılımları da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
90 SUMMARY The usage and efficiency of water jet disrupter in rendering safe of the improvised explosive devices In this research the external containers that contained handmade and improvised explosive devices which were used up to this date and probably to be used in future are selected. Shooting experiences with water jet disrupter from different distances were carried out on these external containers. Before the shootings a high precision system which is planned to work with an external power that is intended to move the container in a direction or cause an angular movement has been integrated. By the operations of disabling the explosives using water jet disrupter; the practice, the prevention of shooting errors and improvement of efficiency in usage of water jet disrupters made by MKEK (Machine and Chemistry Industry Institute) have been established. By the shootings the effect of water disrupter on the evidences, whether the system is resolved or not and the distribution of the system in the direction of shooting have been studied. In the conclusion; the best shooting distances and behaviors to be used by the personnel responsible of disabling the explosives have been determined by shooting at eight different kind of external containers without not making the internal system work and standard values have been found. Whether the evidences have deterministic properties or not, and distribution have been also accounted in the best appropriate shooting distances.