Bulanık mantık ve yapay sinir ağları ile çeşitli mikroşerit antenlerin bazı karakteristik parametrelerinin hesaplanması ve optimum kazançlı piramidal huni anten tasarımı
Computation of characteristic parameters of various type microstrip antennas with the adaptive neuro fuzzy inference systems and the artificial neural networks and the optimum gain pyramidal horn antenna design
- Tez No: 138925
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroşerit antenler, piramidal huni, yapay sinir ağlan, bulanık mantık sistemine dayalı uyarlanır ağlar, Microstrip antennas, pyramidal horn, artificial neural networks, adaptive neuro-fuzzy inference systems
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV BULANIK MANTIK VE YAPAY SİNİR AĞLARI İLE ÇEŞİTLİ MİKROŞERİT ANTENLERİN BAZI KARAKTERİSTİK PARAMETRELERİNİN HESAPLANMASI VE OPTİMUM KAZANÇLI PİRAMİDAL HUNİ ANTEN TASARIMI ÖZET Mikroşerit anten (MŞA)'ler, basitlik, uyumluluk, düşük üretim maliyeti, hafiflik, küçük profil, üretilebilirlik, güvenilirlik, üretim kolaylığı ve katı-hal elemanlarıyla tümleşik olarak kullanılabilme gibi cazip özelliklerinden dolayı haberleşme sistemlerinden biyomedikal sistemlere kadar geniş bir alanda kullamlmaktadır. Piramidal huni anten (PHA)'ler, haberleşme sistemlerinde büyük yansıtıcı ve mercek antenler için besleme elemanı ve diğer antenlerin kalibrasyonu için de genel bir standart elemanı olarak yaygm bir şekilde kullanılmaktadır. Piramidal huninin dikdörtgen geometrisinden dolayı yapımları basit ve maliyetleri düşüktür. Yapay sinir ağlar (YSA)'mın, öğrenme, genelleme yapabilme, problem çözümünde daha az bilgiye ihtiyaç duyma, gerçek zamanlı işlemleri kısa sürede yapabilme ve probleme kolaylıkla uygulanabilme özellikleri; bulanık mantık sistemine dayalı uyarlanır ağlar (BMSDUA)'m ise, dilsel bulanık kurallar ile mükemmel ifade etme yetenekleri, problemle ilgili hem verileri hem de var olan uzman tecrübelerini bir arada kullanabilme kabiliyetleri, hızlı ve doğru öğrenme ve iyi genelleme yapabilme özellikleri, YSA ve BMSDUA'lan son yıllarda oldukça popüler hale getirmiştir. Bu cazip özelliklerinden dolayı bu çalışmada dikdörtgen MŞA'nin rezonans direnci, dairesel MŞA'nin rezonans direnci ve frekansı ve eşkenar üçgen MŞA'nin rezonans frekansı BMSDUA ile hesaplanmıştır. Ayrıca, dairesel MŞA'nin rezonans direnci ve PHA dar açıklık boyutu YSA ile hesaplanmıştır. Elde edilen dar açıklık boyutu, optimum kazançlı PHA tasarımında kullanılmıştır. Birinci bölümde, MŞA'lerin ve PHA'lerin avantajları ve dezavantaj lan verilmiştir. YSA ve BMSDUA'nm üstünlükleri kısaca özetlenerek tezin amacı ortaya konmuştur. İkinci bölümde, YSA ve BMSDUA temel yapı ve prensipleri kısaca açıklanmıştır.V Üçüncü bölümde, MŞA'ler için BMSDUA ve YSA'dan elde edilen sonuçlar ve PHA'ler için YSA'dan elde edilen sonuçlar sunulmuştur. MŞA'ler için elde edilen sonuçların, literatürdeki mevcut teorik sonuçlardan daha iyi deneysel sonuçlarla uyumluluk içinde olduğu gösterilmiştir. Tasannu yapılan PHA'lerin hesaplanan kazançlarının, arzu edilen kazançlarla mükemmel bir uyumluluk içinde olduğu görülmüştür. Dördüncü bölümde, tez çalışmasında elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI COMPUTATION OF CHARACTERISTIC PARAMETERS OF VARIOUS TYPE MICROSTRIP ANTENNAS WITH THE ADAPTIVE NEURO-FUZZY INFERENCE SYSTEMS AND THE ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS, AND THE OPTIMUM GAIN PYRAMIDAL HORN ANTENNA DESIGN ABSTRACT Microstrip antennas (MSAs) are used in a broad range of applications from communication systems to biomedical systems primarily due to their simplicity, conformability, low manufacturing cost, light weight, low profile, reproducibility, reliability, and ease of fabrication and integration with solid-state devices. Pyramidal horn antenna (PHA) is widely used as a feed element for large reflector and lens antennas in communication systems, and it is often used as a standard-gain device for the calibration of other antennas. The rectangular geometry of the pyramidal horn leads to ease of the construction and to a low-cost antenna. Ability and adaptability to learn, generalizability, smaller information requirement, fast real-time operation, and ease of implementation features of the artificial neural networks (ANNs) and the excellent explanation facilities in the form of semantically meaningful fuzzy rules, the ability to accommodate both data and existing expert knowledge about the problem, fast and accurate learning and good generalization capability features of the adaptive neuro-fuzzy inference systems (ANFISs) have made ANNs and ANFISs popular in the last years. Because of these fascinating features, in this study the resonant resistance of rectangular MSAs, the resonant resistance and the resonant frequency of circular MSAs, and the resonant frequency of equilateral triangle MSAs were calculated by ANFIS. The resonant resistance of circular MSAs and the narrow aperture dimension of PHA were calculated by ANN. The narrow aperture dimension obtained from the ANN was used to design the optimum gain PHA.vn In the first chapter, the advantages and disadvantages of the MS As and the PHAs were given. The superiority of the ANNs and the ANFISs was summarized and the aim of the thesis was introduced. In the second chapter, the basic structures and principles of the ANNs and the ANFISs have been explained briefly. In the third chapter, the results obtained from ANFISs and ANNs for MSAs and the results obtained from ANNs for PHAs have been presented. It was shown that the results for MSAs are in better agreement with the experimental results than available theoretical results in the literature. It was also shown that the computed gains of designed PHAs are in excellent agreement with the desired gains. In the fourth chapter, the results obtained from in this work are evaluated and discussed.