Karotid atar damar doppler sinyallerinden damar sertliğinin erken dönemde teşhisi
Diagnosing in early stage of the atherosclerosis of carotid arterial doppler signals
- Tez No: 138926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karotid Arter, Arteriyoskleroz, Ultrasonik Doppler, Sonogram, HFD modelleme, AR modelleme, Carotid artery, Atherosclerosis, Ultrasonic Doppler, Sonogram, FFT Modeling, AR Modeling
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
m KAROTID ATAR DAMAR (ARTER) DOPPLER SİNYALLERİNDEN DAMAR SERTLİĞİNİN ERKEN DÖNEMDE TEŞHİSİ ÖZET Bu çalışma, kalp-damar sağlığında önemli bir risk faktörü olan ve toplumda sık olarak rastlanan damar sertliği (arteriyoskleroz) hastalığının karotid arterlerden kaydedilen Doppler ultrason sinyallerinden tespit edilmesine yöneliktir. Damar sertliği, atardamarlarda duvar kalınlaşması ve damar elastisiyetinin kaybı şeklinde görülür. Kalınlaşma, damar iç çeperinde pıhtı oluşumuna yol açarak kalp krizi, inme, bacakları kullanmada güçlük ve doku ölümü gibi ciddi sonuçlara yol açar. Bu projede Gevher Nesibe Uygulama Hastanesi Kardiyoloji ve Kalp-Damar Cerrahisi Klinikleri tarafından arteriyoskleroz tanısı olan 23 hasta ve 1 0 sağlıklı gönüllü üzerinde çalışılmıştır. Hastaların hepsi arteriyoskleroza yönelik klinik bulguları olan, koroner anjiografi ile arteriyoskleroz tanısı kanıtlanmış kişilerden seçilmiştir. Karotid arter Doppler sinyalleri kayıtları aynı hastanenin Radyoloji Anabilim Dalı içinde bulunan Toshiba Power Vision Doppler Ultrasonografi cihazı ile yapılmıştır. Optimal görüntüleme sağlandıktan sonra Doppler ünitesinden ses çıkışı alınarak, arabirim kartıyla bir bilgisayara aktarıldı. Daha sonra, MATLAB programı kullanılarak hazırlanan yazılım aracılığıyla bu sinyallerin güç spektrumlan AR (Autoregressive) ve Hızlı Fourier Dönüşümü (HFD) metodu ile çizdirilerek spektrum analizleri gerçekleştirildi. Sağlıklı kişiler ve hastalara ait verilerden AR metodu ile çizdirilen güç spektrumlan incelendiğinde, damar sertliği mevcut karotid arterlerden alınan ses işaretlerine ait güç spektrumunun daha dik bir eğimle yükselmekte olduğu, buna karşın normal karotid arterlerden elde edilen güç spektrumunun ise daha az bir eğimle yükselmekte ve ikinci bir tepe yapmakta olduğu tespit edilmiştir. HFD metodu ile çizdirildiğinde ise sağlıklı ve hastalıklı kimseler için birden fazla tepe olduğu görülmektedir. Sinyallerin güç spektrum grafikleri üzerinde eğim, alan, maksimum güç ve bu gücün bulunduğu frekans değeri hesaplanmıştır. Bu parametrelerden maksimum gücün bulunduğu frekans AR metodunda hastalıklı ve sağlıklı kimseler için daha büyük farklılıklar göstermekte ve daha belirleyici olmaktadır.IV Ayrıca sağlıklı ve hastalıklı kişilerin sonogramları çizdirilmiştir ve bu sonogram grafiklerine eğri uydurulmuştur. Uydurulan eğri üzerinde zaman aralığı, alan, eğim, rezistivite indeks ve pulsatilite indeks, alan oranlan hesaplanmıştır. Çizdirilen sonogramlar incelendiğinde sağlıklı kişilerin sonogramlarmda her bir peryodunda iki tepe görülürken hastalıklı kişilerde ise her bir peryodda bir tepenin yer aldığı ve bu tepelerin ulaştığı genlik değerlerinin farklılık gösterdiği görülmüştür. Hesaplanan parametrelerden zaman aralığı, tepe kesitinin alanı, sistolik kesitin alanı, tepe kesitinin alanı/sistolik kesitin alanı değerlerinin sağlıklı ve hastalıklı kimselerde farklı olduğu görülmüştür. Bu sonuçların hekime kolay ve doğru tanı koyabilme imkanı sağlayacağı kanısına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
DIAGNOSING IN EARLY STAGE OF THE ATHEROSCLEROSIS OF CAROTID ARTERIAL DOPPLER SIGNALS ABSTRACT This study is to search out diagnosing atherosclerosis. Atherosclerosis is by Doppler Ultrasonography carotid arterials frequently faced in society and carries risk in cardiovascular surgery. Atherosclerosis occurs in the form of plaques in arterials with loss of the elasticity of arterials. Thickening in the inner lining of an artery can grow large enough to significantly reduce the blood flow through an artery. In this project, we have observed 23 people, who are diagnosed with atherosclerosis, and 10 healthy volunteers in Department of the Radiology, Gevher Nesibe Hospital. Carotid artery Doppler signals recorded with Toshiba PowerVision Doppler Ultrasonography. Optimal image was transferred to a PC with I/O interface after maintaining sound output from Doppler unit. Afterwards, with the meditation of the software that was created by MATLAB computer programming, power spectrums of this signals were plotted by AR (Autoregressive) and FFT (Fast Fourier Transform) modelling and spectrum analyses was performed. The data obtained from healthy and diseased subjects, enabled us to investigate the power spectrums which were plotted by AR method. Power spectrums from diseased subjects increased sharply, whereas power spectrums from healthy subjects increased softly with a second peak. The following parameters were calculated on the power spectrums of signals; area, inclination and maximum power frequency level of maximum spectral power density. Among these parameters, maximum power frequency level of maximum spectral power density showed a greater difference in discriminating the diseased subjects. Furthermore, the sonograms of healthy and diseased subjects were drawn and these were curve-fitted. On the curve-fitted graphics, time interval, area, inclination, rezistivite index, pulsatile index, area rates were calculated. When plotted sonograms are investigated, two peaks were seen in each cycle of healthy subjects, whereas one peak was seen in each cycle of the diseased subjects similar to AR method the amplitude value of these peaks varied.VI From the calculated parameters, the time interval, area of the peak segment, area of the systolic region, area of the peak segment/area of the systolic region varied for healthy and diseased subjects. These conclusions enable doctors to diagnose atherosclerosis easily and correctly.