Gömülü sistemler ve endüstriyel uygulamaları
Embedded systems and their industrial applications
  1. Tez No: 138931
  2. Yazar: GÜLCEMAL DAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DANACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Gömülü Sistemler, Pocket PC, Windows CE, XML, Embedded Systems, Pocket PC, Windows CE, XML
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
m GÖMÜLÜ SİSTEMLER VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI ÖZET 21. yüzyılın iletişimi, gerek gündelik yaşamımız, gerek işimiz ile ilgili bilgilere her zaman, her yerden, her tür araçla ulaşılmasını hedeflemektedir. Mobil iletişim teknolojileri sayesinde bu hedeflere ulaşılabilmektedir. Microsoft, mobil uygulamaları geliştirmek için bir çok yazılımları ve mobil cihazları endüstriye çözüm olarak sunmuştur. Pocket PC, günümüz iş dünyasında en başarılı mobil cihazlardan biridir. Microsoft'un mobil cihazlarda kullanıma sunduğu Embedded Visual C++ 3.0 ve Embedded Visual Basic 3.0 içeren Gömülü Visual Araçlar (Embedded Visual Tools), Windows CE üzerindeki tüm gömülü geliştiriciler için uygulamaları desteklemektedir. Pocket PC'lerde kullanılan Windows CE, 32 bitlik bir işletim sistemidir. Akıllı cihazların geniş bir alandaki gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiştir. Bu çalışmada, Pocket PC 2002 Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) ve Gömülü Visual Araçlar (Embedded Visual Tools) kullanıldı. Endüstriyel alandaki istekler doğrultusunda Windows CE platformunda özel çözümler sunuldu. Uygulamada kullanılan Pocket PC, verilerinizi saklamanıza, e-maillerinize erişmenize, internet' e erişip sörf yapabilmenize ve masaüstü bilgisayarınızdan bilgilere eş zamanlı olarak erişip veri alışverişinize olanak sağlar. Bu çalışmada, stok takibi ve sevkiyat gerektiren (marketler, depolar, ecza depolan, kitapçılar vs. gibi) yerlerde personellerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek, Barkod Okuyuculu Mobil Özellikli Stok Kontrol Yazılımı başarılı bir şekilde geliştirildi. Geliştirilen bu yazılım, Pocket PC ve buna takılmış bir barkod okuyucu ile çalışan bir programdır. Şimdiye kadarki endüstriyel uygulamalarda veri transferi text modunda gerçekleştirilmekteydi ve oldukça yavaş olmaktaydı. Bu çalışmada veriler XML formatmda tutulmakta olup veri transferi çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Yapılan sevkiyatlarda insan hatasından kaynaklanan sorunlar ihmal edilebilecek seviyelere düşürülmüştür. Böylece hata oranlan minimize edilerek zamandan ve işgücünden tasarruf sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV EMBEDDED SYSTEMS AND THEIR INDUSTRIAL APPLICATIONS ABSTRACT 21st - Century Communication takes aim to reach information connected both daily life and job with every kind of devices every time, everywhere. It can be reached these targets by means of technology of mobile communications. Microsoft offers to enhance mobile applications, many software and many mobile devices as solution for industry. The Pocket PC is one of the most successful mobile devices in today's enterprise. Embedded Visual Tools that includes Embedded Visual C++ 3.0 and Embedded Visual Basic 3.0 which are offered for use on mobile devices by Microsoft supports applications for whole embedded developers on Windows CE. Windows CE that use on Pocket PC is 32-bit operating system. It is designed to meet the needs of a broad range of intelligent devices. In this study, Pocket PC 2002 Software Development Kit (SDK) and Embedded Visual Tools are used. For the needs of Industrial Area, a specific solution is presented. Pocket PC I used in the application is a handheld device that enables you to store data and retrieve e-mail, browse the Web and exchange or synchronize information with a desktop computer. In this study, it has successfully developed Mobil Inventory Control Software with Barcode Scanner that can support needs of personnel where requires stock follower and shipping (market, depots, chemicals depots, bookstores etc.). This developing software is a program that runs on Pocket PC with a Barcode Scanner. Data transfer on industrial applications has been performed pretty slow in text module as yet. In this study, Data is stored in XML format and Data Transfer is performed very quickly. People's mistakes that cause problems are reduced the levels that can be neglected on shipping, hi this way, it can be ensured disposal for time and productive effort reducing errors of ratio as much as possible.