Diyarbakır'da farklı ekim zamanlarının kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera)'da verim ve verim ögelerine etkisinin belirlenmesi
The Effects of different sowing date on the yield and yield components in winter rapeseed (Brassica napus L. ssp. oleifera) in Diyarbakır
  1. Tez No: 139046
  2. Yazar: MEHMET HAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Winter Rapeseed, Brassica napus L. ssp. oleifera, Sowing date, Yield, Yield Component
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
2-OZ Diyarbakır'da Farklı Ekim Zamanlarının Kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera)'da Verim ve Verim öğelerine Etkisinin Belirlenmesi Mehmet HAKAN 2003 Bu çalışma, Diyarbakır koşullan altında kışlık kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera) bitkisinin farklı ekim zamanlarının, verim ve verimi etkileyen diğer öğelerin üzerine etkisini ve en uygun ekim zamanım ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Deneme 2002 - 2003 yıllarında Diyarbakır'da Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme arazisinde, tesadüf blokları deneme desenine göre, üç tekrarlamalı olarak, beş farklı ekim zamanında (17 ve 27 Eylül ve 7, 17 ve 27 Ekim) Bristol çeşidiyle kurulmuştur. Denemelerde bitkilerin çıkışı yağmurlama sulama yöntemiyle sağlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre ekim zamanı geciktikçe verim ve verim öğeleri önemli oranda etkilenmiştir. Çalışmada yağ oram % 45.09-47.25, yağ verimi 43.1-164.5 kg/da ve tane verimi 91.0-363.9 kg/da arasında bulunmuştur. Elde edilen verim ortalamalarına göre ekim tarihi geciktikçe verimde azalmalar olmuş ve istatistiksel olarak 27 Ekim tarihinde yapılan ekimde en düşük verim (91,0 kg/da) elde edilmiştir. 17 Ekim tarihinden sonra yapılacak ekimlerin riskli olacağı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Kışlık Kolza, Brassica napus L. ssp. oleifera, Ekim Zamanı, Verim, Verim Öğeleri.
Özet (Çeviri)
3- ABSTRACT The Effects of Different Sowing Date on the Yield and Yield Components in Winter Rapeseed (Brassica napus L. ssp. oleifera) in Diyarbakir. Mehmet HAKAN 2003 This study was carried out to determine the most suitable sowing date by investigating the effects of different sowing date on yield and yield components in Winter Rapeseed {Brassica napus L. spp. oleifera) in Diyarbakir. The experiment was conducted with randomized complete block design at the experiment fields of Southeast Anatolia Agriculture Research Institute in 2002 - 2003. Five sowing dates (17 and 27 September and 7, 17 and 27 October) were tested with Bristol variety in the experiment. The emergency was obtained by sprinkler irrigation. The yield and the yield components were affected significantly depending on sowing date. The seed oil rates, the seed oil yields and the seed yield were obtained between 45.09-47.25 %, 43.1-164.5 kg/da and 91.0-363.9 kg/da, respectively. The yield decrease was found when sowing dates delayed and, the lowest seed yield was obtained from the sowing in 27 October (91.0 kg/da). Sowing after 17 September appeared to be critical.