Diyarbakır ve Batman çevresinde yetişen makrofungusların kimyasal element içerikleri konusunda bir araştırma
A Study on the chemical contents of macrofungi growing in the vicinity of Diyarbakır and Batman
  1. Tez No: 139050
  2. Yazar: ÖMER FARUK YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDUNNASIR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Makromantarlar, Doğa, Ağır Metal, Kirlenme, Biriktirme, Macrofungi, Nature, Heavy Metal, Pollution, Accumulation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET: DİYARBAKIR VE BATMAN ÇEVRESİNDE YETİŞEN MAKROFUNGUSLARIN KİMYASAL ELEMENT İÇERİKLERİ KONUSUNDA BİR ARAŞTIRMA Bu çalışmanın materyalini Diyarbakır ile Batman ili çevresinde; şehir merkezine, karayollarına yakın ve uzak alanlarda toplanan makrofungus örnekleri oluşturmaktadır. Farklı zaman aralıklarında arazide yapılan çalışmalar sonucu, Diyarbakır ili ve çevresinde saptanan 18 familya ait 29 tür, Batman ili ve çevresinde 10 familya ait 14 tür, toplam 34 tür ile çalışılmıştır. Toplanan 51 makrofungus örneği için ortalama Pb miktarı 1,14 ppm olarak bulunmuştur. 51 örnek içinde en yüksek Pb miktarı Diyarbakır Hevsel Bahçeleri' nden Xo^XwmiNaematolomafasciculare' de 5,16 ppm olarak bulunmuştur 51 makrofungus örneği için ortalama Cd miktarı 2,21 ppm olarak bulunmuştur. En yüksek Cd miktarı, Batman şehir merkezine yakın alanda toplanan Agaricus xanthodermus ' da 1 9,72 ppm olarak tespit edilmiştir. Ortalama Fe miktarı, 51 örnekte 76,6 ppm olarak bulunmuştur. En yüksek Fe miktarı, Batman-Sason ilçesinden toplanan Helvella leucopus' da 259,71 ppm olarak tespit edilmiştir. Ele alman örneklerin ortalama Cu içeriği, 22,4 ppm olarak bulunmuştur. En yüksek Cu miktarı, Batman-Gercüş ilçesinin Yolağzı Köyü' nden toplanan Russula rubroalba1 da 87,56 ppm olarak tespit edilmiştir. Çalışılan 51 örneğin ortalama Mn içeriği, 19,47 ppm olarak bulunmuştur. En yüksek Mn miktarı, Diyarbakır-Dicle Üniversitesi Kampusu' nde toplanan Amanita vaginata ' da 146,89 ppm olarak bulunmuştur. Örneklerin ortalama Zn içeriği, 21,08 ppm olarak bulunmuştur. En yüksek Zn miktarı, Batman-Sason ilçesinden toplanan Helvella leucopus* da 81,88 ppm olarak tespit edilmiştir Örneklerin ortalama Co içeriği, 9,54 ppm olarak bulunmuştur. En yüksek Co miktarı, Diyarbakır-Dicle Üniversitesi Kampusu' nde toplanan Coprinus micaceus' da 36,27 ppm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY: A FUNGI ON THE CHEMICAL CONTENTS OF MACROFUNGI GROWING IN THE VICINITY OF DİYARBAKIR AND BATMAN. The macrofungi specimens were collected from locations around the Diyarbakır and Batman provinces of Turkey. We idenfied 29 species of macrofungi belonging to 18 families in the Diyarbakır province and 14 species of macrofungi belonging to 10 families in the Batman province. In all, a total of samples were analysed, representing 34 different macrofungi species. Avarage Pb content is 1,14 ppm for all macrofungi samples. The highest Pb level was 5,16 ppm for the species Naematoloma fasciculare, which was collected from Hevsel Bahçeleri in Diyarbakır. Avarage Cd content is 2,21 ppm for all macrofungi samples. The highest Cd level was 19,72 ppm for the species Agaricus xanthodermus, which was collected from centrum of the Batman province. Avarage Fe content is 76,6 ppm for all macrofungi samples. The highest Fe level was 259,71 ppm for the species Helvetia leucopus, which was collected from Sason district in the Batman province. Avarage Cu content is 22,4 ppm for all macrofungi samples. The highest Cu level was 87,56 ppm for the species Russula rubroalba, which was collected from Yolağzı village of Gercüş district in the Batman province. Avarage Mn content is 19,47 ppm for all macrofungi samples. The highest Mn level was 146,89 ppm for the species Amanita vaginata, which was collected from the Campus of the Univercity of Dicle. Avarage Zn content is 21,08 ppm for all macrofungi samples. The highest Zn level was 81,88 ppm for the species Helvetia leucopus, which was collected from Sason district in the Batman province. Avarage Co content is 9,54 ppm for all macrofungi samples. The highest Co level was 36,27 ppm for the species Coprinus micaceus, which was collected from the Campus of the Univercity of Dicle.