Trabzon kentinin yeşil alanlarının yeterliliğinin değerlendirilmesi
The Evaluation of the green fields sufficiency: In Trabzon case
- Tez No: 139095
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Açık Yeşil Alanlar, Rekreasyon, Kent, Kentleşme, Kent Planlaması. VI, Open Green Fields, Recreation, City, Urbanization, City Planning. vn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehircilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon kentinin mevcut durumdaki yeşile ve rekreasyona ayrılan alanların, kentlinin boş zamanlarını değerlendirme, istek ve gereksinimlerine göre kullanabilirliğini, yeterliliğinin saptanması, konut yakın çevresinin günlük rekreasyon gereksinimine cevap verip vermediğini belirlenmesi için Beşirli Bölgesi, Sahil Bandı Bölgesi, Meydan Bölgesi, Boztepe ve Değirmendere Bölgesi'ndeki İlköğretim Okullarında anket çalışmaları yapılmıştır. Anket sonuçlarında, açık yeşil alan kullanım isteklerinin zaman içindeki değişimi, kullanımını etkileyen etmenlerin belirlenmesi, toplumun davranışsal verilerine dayanarak rekreasyon alanının hangi etkinlikleri ve donatılan kapsaması konusunda, düzenlenmesinin nasıl olması gerektiği hakkında çeşitli öneriler getirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde konunun seçilme nedenleri ve amacından bahsedilerek, bu konuda yapılan çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde, kentin genel karakterini yansıtacak şekilde seçilen çalışma alanlarının tanıtımı yapılmıştır. Üçüncü bölümde, araştırmada kullanılan yöntem ortaya koyulup açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, araştırma sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek grafik ve istatistiklerle açıklanmıştır. Beşinci bölümde araştırmanın genel sonuçlan açıklanmış ve altıncı bölümde elde edilen sonuçlar doğrultusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Evaluation Of The Green Fields Sufficiency: In Trabzon Case In the current study, a survey has been conducted in the primary schools of the selected districts of Trabzon-Beşirli, Meydan, Boztepe and Değirmendere. To determine the recreational use and sufficiency of the current green areas of Trabzon, and to find out whether the environment close to houses meets the daily recreational needs of the residents, and factors affecting the recreational uses. Various suggestions as a result of the survey are put forward about the use of green fields, and integration of these fields to each other so that a continuous urban green can be build. Also it is proposed which activities and equipments recreational fields have to include based on the behavioral preferences of the society, and how these activities and equipments have to be arranged. The first part of the study in covered to the reasons for choosing the subject and the goal of the study, as well as the previous investigations related to the subject. In the second part, the characteristics of the city in general and the study districts in particular are introduced. The method used in the investigation is explained in detail in the third part. In the forth part, the results of the study are evaluated and explained with graphs and statistics. The general results of the study are reported in the fifth part, and the suggestions are stated in the sixth part based on the results obtained.