Türkiye'de son yıllarda oluşan depremlerin artçı şok dizilerinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi ve bu değişimlerin deprem risk çalışmalarında kullanımı
Statistical analysis of the aftershock sequences of the earthquakes, which recently occurred in Turkey and the usage of these variations in earthquake risk assessment
- Tez No: 139126
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyitüd, Artçı Şok, Kümülatif Moment, Omori Yasası, Gutenberg- Richter İlişkisi, Magnitude, Aftershock, Cumulative Moment, Omori Law, Gutenberg- Richter Relation VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Türkiye'de son yıllarda meydana gelen 1 Ekim 1995 Dinar, 17 Ağustos 1999 İzmit, 12 Kasım 1999 Düzce ve 3 Şubat 2002 Sultandağı-Afyon depremlerinin artçı şok dizilerinin bölge-zaman-manyitüd ilişkileri istatistiksel olarak değerlendirilerek, bu değişimlerin deprem risk çalışmalarında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bunun için, Bayındırlık ve îskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi tarafından hazırlanmış veriler ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Laboratuarı tarafından hazırlanan ve İnternette kullanıcının hizmetine sunulmuş kataloglardan derlenmiş veriler kullanılmıştır. Zamanın bir fonksiyonu olarak kümülatif deprem sayısının grafiklenmesi ile sismik aktivitenin devamlılığı ve sismisite seviyesindeki düşüşün zamanı belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, zamanla derinlik ve manyitüd değerlerinde olan farklılıkların gözlenmesi ile, artçı şok dizilerinin hangi derinliklerde ve manyitüd civarında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Kümülatif momentin zamana bağlı davranışları tanımlanmış, Gutenberg-Richter ilişkisindeki ö-değeri ile tanımlı Omori yasasındaki p-değeri hesaplanarak bölgesel değişim haritaları oluşturulmuştur. Kümülatif moment değişimleri Cmo ~10*10 -12*10 Nm arasında gözlenmiştir. Bu değişimler, ani ve büyük artımların en büyük artçı şoklarla ilişkili olduğunu gösterir. Tüm artçı şok dizileri için 6=0.5-2.2 ve p=03-lA arasında değişim göstermektedir. Genel olarak tüm bölgelerde daha düşük ve daha yüksek b ve /^-değerleri dizilerin aym kısımlarında gözlenmiştir. Daha yüksek değerler büyük olaylara nazaran küçük olayların daha fazla olduğu bölgelerde gözlenirken, daha düşük değerler en büyük artçı şokların olduğu bölgelerde bulunmuştur. Bu gözlemlere bağlı olarak, en düşük b ve p-değerleri bölgesinin ana deprem için olası bir yer olarak düşünülebileceği ve b ve /7-değerlerindeki düşüşün büyük depremlerin tahmininde faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Statistical Analysis of the Aftershock Sequences of the Earthquakes, Which Recently Occurred in Turkey, and the Usage of These Variations in Earthquake Risk Assessment In this study, by evaluating statistically the space-time magnitude relations for aftershock sequences, which recently occurred in Turkey, of Dinar earthquake of 1 October 1995, Izmit earthquake of 17 August 1999, Duzce earthquake of 12 November 1999, and Sultandagi-Afyon earthquake of 3 February 2002, it is investigated the usage of these variations in the earthquake risk assessment. For this purpose, the data being compiled by The Prosperity and Settling Ministry General Directorate of Disaster Affairs Earthquake Research Department and the catalogs prepared Boğaziçi University Kandilli Observatory Research Institute Seismology Laboratory and served to users on the Internet are used. By plotting the cumulative number of earthquakes as a function of time, the continuity of seismic activity and the time, which there was a drop of the seismicity rate, are tried to determine. Also, by observing the variations of depth and magnitude in time, it is determined in which depth and magnitude aftershock sequences change. It is described behaviors of cumulative moment against the time, and the 6-value of Gutenberg-Richter relation and /»-value in the modified Omori law are calculated and thus it is formed spatial variation maps. Cumulative moment variations, Cmo, range from 10*1023 to 12*1024 Nm. These variations show that sudden and high increases are accordance with the occurrence of the largest aftershocks. For all aftershock sequences, it is found 6-values ranging from 0.5 to 2.2 and/?-values ranging from 0.3 to 1.4. In general, the lower and higher values of b and p are found in the same part of the sequences. The lower values are observed in the areas where the largest aftershocks occurred while the higher values are found in the region in which a larger proportion of small events as compared the larger ones are occurred. Connected with these observations, it is concluded that the site of the lowest b and/7- values have been considered to be the most likely place for a major earthquake and the decrease in the b and/Kvalues may be useful for prediction of large earthquakes.