Genel bir geri alma modelinin gerçekleşmesi
Implementation of a general undo model in file oprations
  1. Tez No: 139125
  2. Yazar: FERAH SOYYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Dosya Erişim Kontrolü, Komut Yorumlayıcı, Komut Geri Alma ve Yineleme. VI, File Acces Control, Shell, Undo and Redo VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Geri alma desteği, kullanıcının çalışma bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olan bir özelliktir. Bir sistemi kullanırken kullanıcı konuyla ilgili kullanım tecrübesi olsun ya da olmasın bazı hatalar yapabilir. Bu durumda, geri alma desteği kullanıcıya, geri alma komutunu kullanarak, kullanmış olduğu komutun etkilerini geri alma imkanı sağlar. Böylece kullanıcı kendisini önceki adımlara götürecek olan tüm işlem dizisini yeniden başlatmak gerekliliğinden kurtulur. Kullanıcının nasıl geri dönüleceğini bilmediği durumlara düşme korkusu en aza indirilir. Yapılan literatür taramasında, geri alma desteğinin etkileşimli sistemleri daha kullanışlı ve öğrenilebilir hale getirdiği sonucu çıkarılmıştır. Tez çalışmasında, geri almayı sağlamak amacıyla kullanılan modeller tanıtılmış ve bu modeller arasında en verimli olduğu düşünülen seçimli geri alma modeli Java programlama dili kullanılarak tasarlanmıştır. Model tasarlanırken Shell ortamında en çok kullanılan komutlar düşünülerek komut takımı oluşturulmuş ve bu komut takımına oluşturulan geri alma modeli uygulanmıştır. Java kullanılarak, geliştirilen modelin genel bir kullanıma sahip olması ve işletim sistemi için herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duymaması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Implementation of a Genaral Undo Model in File Operations Undo support is an feature which helps the user maintain the integrity of his work. A user may make some mistakes while using any system, whether he or she has got many experiences with it. In this case, Undo support allows the user to reverse the effects of recently issued command by executing the Undo command. Thus, the user does not need to take some restoring actions in order to reach the state just before the command was used. Undo command minimizes the fear of being in situations where the user doesn't know how to go back to previous states of the system. The literature search has shown that undo support makes interactive systems more functional and contributes to the user's learnability. In the thesis, the models used to perform Undo process are introduced and a Selective Undo Model which is considered to be the most effective is designed and implemented, using Java programming language. Through the process of designing the Undo model, first, a collection of commands that is frequently submitted in a Shell environment is constructed, and then the model was applied to this collection of commands. Using Java, it was provided that the developed model has got a general use and needs no manipulation to port to any operating system.