Güç sistemlerinin optimizasyonunda geetik algoritmaların kullanımı
Economic operation of power systems using gentic algorithms
- Tez No: 139128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, Genetik Algoritmalar, Güç Sistemleri, Ekonomik İşletim, Optimization, Genetic Algorithms, Power Systems, Economic Dispatch VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yaklaşık son otuz yıllık süreçte yapay zeka üzerindeki çalışmalar paralelinde bilgisayara insan beyni gibi karar verme kabiliyeti kazandırılmıştır. Geliştirilen bu algoritmalar aracılığı ile çok kompleks yapıdaki matematiksel işlemler, basit mantıksal yaklaşımlarla bilgisayarlara tanıtılmaktadır. Bu yaklaşımın içerisinde genetik algoritmalar optimizasyon problemlerinin çözümünde sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Genetik algoritmaların işletim süreci doğadaki bazı modelleri örnek almaktadır. Bu teknik daha çok kompleks yapıdaki problemlerin çözümünde oldukça iyi sonuçlar vermesi ve klasik yöntemlere göre üstünlüklere sahip olması, gittikçe yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, genetik algoritmalar kullanılarak termik üretim birimlerinin kayıplı bir sistemde ve belirli yük değerlerinde etkili ve ekonomik bir şekilde işletimini sağlamaktır. Çalışmada genetik algoritmaların kullandıkları Çaprazlama, Mutasyon ve Popilasyon Büyüklüğü oranlarının etkileri incelenerek elde edilen veriler klasik yöntemde bulunan değerlerle karşılaştınlmıştır. Elde edilen değerler doğrultusunda güç sistemlerinin ekonomik işletilmesi için genetik algoritmaların alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Economic Operation of Power Systems Using Genetic Algorithms Computers have gained the ability to act like human beings in decision making as a result of studies on artificial intelligence for over thirty years. With the help of algorithms, the computers with simple logical techniques solve very complex mathematical calculations. Genetic algorithms (GA), as being one of these techniques, have become very popular to solve optimization problems. Genetic algorithms use a derivative free approach that is similar to the process of evaluation in nature. The system eliminates weaker rules, and the stronger ones compete among themselves. Genetic Algorithms have the ability to simultaneously search several solutions and combine the best of these to come up with a progressively better solution. GAs do not require an exact mathematical modeling of every problem to be solved, because some problems don't even contain a clear mathematical model. GAs are used widely in power systems especially in optimization problems such as optimizing input costs to the generating units. The input costs of thermal generating units in an interconnected power system are optimized in this thesis using GA. The effects of crossover, mutation and population size, which are used by GA as a part of the solution algorithm, are explained in detail with numerical examples. The results obtained using GAs are compared with those of classical methods for validation. It is shown that GAs can be used as an alternative method in the economic dispatch problem in power systems.