Yeniçağa Gölü'ndeki sazan (Cyprinus carpio L., 1758) popülasyonu ve avcılığı
Population and fishing of carp (Cyprinus carpio L., 1758) in Yeniçağa Lake
- Tez No: 139129
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Yeniçağa Gölü, Sazan, Cyprinus carpio, Büyüme, Üreme, Kondisyon Faktörü, Gonadosomatik İndeks, Balık Avcılığı, Yeniçağa Lake, Carp, Cyprinus carpio, Growth, Reproduction, Condition Factor, Gonadosomatic Index, Fishing VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bolu' da bulunan Yeniçağa Gölü balıkçılık temininde ve dinlenme alanı olarak önemli bir rol oynamaktadır. Mart- Kasım 2002 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada bu göldeki sazan balıklarının (Cyprinus carpio L., 1758) yaş ve boy dağılımı, büyüme ve üreme özelliklerinin tespit edilmesi ve avcılık faaliyetlerinin analizi amaçlanmıştır. Göldeki sazan balığı populasyonundan örneklenen 281 adet balığın 148 tanesinin (%52.67) erkek, 133 tanesinin dişi (%47.33) olduğu, yaşlarının I-XTV, total boylarının 19-77 cm ve ağırlıklarının 188-7797.5 g arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. Boy- ağırlık ilişkisi W = 0.0299L28439 (r=0.9353), yaş-boy ilişkisi Lt=l 11.54 [l-e"00690 (t+2-1620>] ve yaş ağırlık ilişkisi Wt= 19874.96 [i-e-o^oft+z^o)^^ olarak hesaplanmıştır. Kondisyon faktörü (K) ortalama 1.62 ± 0.02 olarak bulunmuş olup en yüksek değer 1.88 ± 0.05 ile Ekim ayında, en düşük değer ise 1.39 ± 0.04 ile Temmuz ayında ölçülmüştür. İlk üremenin her iki cinsiyette de IV. yaştan itibaren başladığı, yumurtlamanın ise Mayıs-Temmuz ayları arasında olduğu tespit edilmiştir. Gölde ticari olarak yapılan balık avcılığında bir uzatma ağı olan fanyalı ağların kullanıldığı saptanmıştır. Örnekleme yapılan günlerde ağdan çıkan balıkların %62.86'sının sazan, %21.53'sının kadife balığı (Tinea tinca), %10.06'sının havuz balığı (Carassius carassius ) ve %5.55'inin tatlısu kefali {Leuciscus cephalus) olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Population and Fishing of Carp {Cyprinus carpio L., 1758) in Yeniçağa Lake Lake Yeniçağa is located in province of Bolu and plays an important role as providing fish and recreational area for the local people.This study was carried out between March and November 2002 and it was aimed that to analyse the population structure, the growth characteristics, the identification of reproduction characteristics as well as the fishing activities of common carp {Cyprinus carpio L., 1758). It was determined that; i) sample size from the population was 281 fishes in total and consist of 148 males and 133 females, ii) ages ranged between I. and XTV., iii) total lengths ranged between 19 and 77 cm, and iv) weights changed between 188-7798 g. Length- weight relationship was calculated as W = 0.0299 L2'8439 (r =0.9353), age-length relationship was calculated as L=l 11.54 [1-e"00690 ], while age-weight relationship was determined as Wt= 19874.96 [i_e-°°690(t+21620>]2-8439. The mean Condition Factor (K) that was found as 1.62 ± 0.02 and showed its highest value in October and lowest value in July. It was found that the first sexual maturity has started from the age of four in both sexes and the spawning activity has occured between May and July. It was identified that the trammel net was in commonly used in commercial fishing in the lake. The proportions of the fish caught using the net in the sampling days were found as 62.86 % common carp, 21.53 % tench {Tinea tinea), 10.06 % carassius (Carassius carassius ) and 5.55 % chub {Leuciscus cephalus).