Kullanım süresini tamamlamış emprenyeli ağaç malzemelerin yeniden değerlendirilmesi olanaklarının araştırılması
The Investigation on remediation of out-of service CCA treated utility poles
- Tez No: 139205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT CAFER YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: CCA, Sarıçam, Çürüklük Tipleri, îklim ve Toprak Özellikleri, Remidasyon, CCA, Yellow Pine, Copper Tolerant Fungi, Decay Types, Climate And Soil Properties, Remediation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 425
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesinde tel direklerinin hizmet sürelerine bölgenin iklim ve toprak özellMerinin etkileri, tel direklerine arız olan mantar türleri ve bu direklerdeki çürüklük tipleri ve atıl haldeki CCA ile emprenyeli tel direklerinden bakır, krom ve arseniğin uzaklaştırılması olanakları incelenmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesinde Trabzon, Rize ve Artvin illerine ait iklim verileri analiz edilerek her bir ile ait iklim endeksleri tespit edilmiş ve ağaç malzemelerin çürüklük haritaları belirlenmiştir. Trabzon, Rize ve Artvin illerine ait toprak pH'lan, mekanik özellikleri ve su tutma kapasiteleri belirlenerek toprak özellilerinin tel direklerinin hizmet sürelerine etkileri belirlenmiştir. TEDAŞ Trabzon Bölge Müdürlüğü Arsin deposunda atıl halde bulunan ve kullammlaraıdakİ tel direklerindeki çürüklük tipleri ve tel direklerine arız olan mantar türleri teşhis edilmiştir. Üç farklı boyutta hazırlanan CCA ile emprenyeli sarıçam odun örnekleri, farklı pH seviyelerinde hazırlanan 10 kimyasal madde ile 1,3,7 ve 14 gün süreyle remidasyona maruz bırakılmış ve bu odun örneklerinden uzaklaştırılan bakır, krom ve arsenik miktarları tespit edilmiştir. Ayrıca, örnek boyutunun, remidasyon çözeltisinin ve pH'sımn odun örneklerinden uzaklaştırılan bakır, krom ve arsenik miktarlanna etkileri belirlenmiştir. Sonuç olarak; üç farklı boyutta hazırlanan CCA ile emprenyeli sarıçam odun örneklerinden bakır, krom ve arseniğin uzaklaştınlmasmda örnek boyutuna bağlı kalmaksızın kromotropik asit, oleik asit ve fosforik asit en çok etkili olurken, amonyum sülfat, hümik asit sodyum tuzu ve resorsinol bu çalışma kapsamından remidasyon işleminde kullanılan 10 kimyasal madde içerisinde en az etkili olan kimyasal maddeler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation on Remediation of Out of Service CCA Treated Utility Poles In this study, the effects of Eastern Blacksea Region's climate and soil properties on time in service of utility poles, the fungi species and decay types in utility poles and the amount of copper, chrome and arsenic remediated from CCA treated wood samples were determined. The climate index and decay maps of Trabzon, Rize and Artvin were determined by analyzing climate data for each city. The soil mechanical properties, soil pH and soil water holding capacity were investigated in soil samples taken from Trabzon, Rize and Artvin cities and their effects on time in service of utility poles were determined. The decay types and fungi species were determined in samples taken either from utility poles in service or out of service utility poles in storage area in Arsin, Trabzon. The CCA treated yellow pine wood samples prepared in three different size were remediated by several different pH's of 10 chemicals for 1, 3, 7 and 14 days period and the amounts of removed copper, chrome and arsenic from CCA treated wood samples were investigated. In addition, the effects of wood samples' size, remediation chemicals' pH and remediation period on the amount of removed copper, chrome and arsenic were determined. The results indicated that choromotropic acid, oleic acid and phosphoric acid were found the best chemicals while ammonium sulfate, humic acid sodium salt and resorcinol were found the least effective, among the 10 chemicals used in this study, in terms of remediation.