Türkiye'de doğal olarak yetişen Salicaceae familyası taksonlarının ekolojik odun anatomisi
Ecological wood anatomy of Salicaceae family in Turkey
  1. Tez No: 139221
  2. Yazar: BEDRİ SERDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GERÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wood Anatomy, Ecological Wood Anatomy, Salicaceae, Turkey VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Türkiye'de doğal olarak yetişen Salicaceae familyası taksonlarının odunları üzerinde anatomik araştırmalar yapılmıştır. Anatomik verileri ortaya koyabilmek için söz konusu taksonlar, araziden yükseltiye bağlı olarak 50-100 m. aralıklarla toplanmıştır. Anatomik karakterler; traheler (teğetsel ve radyal çap, trahe hücre uzunluğu, Vı mm2 de ilkbahar odunu, lA mm2 de yaz odunu ve 1 mm2 de trahe sayısı), lifler (lif uzunluğu, lif genişliği, lümen genişliği, lif çeper kalınlığı), özışınları (1 mm'de özışını sayısı, özışını yükseklik ve genişliği) ve boyuna paranşimin konumu olarak belirlenmiştir. Taksonlar arasında anatomik varyasyonları belirlemek için intraspesifık (tür düzeyinde), interspesifık (cins düzeyinde) ve interspesifık (familya düzeyinde) meydana gelen varyasyonlar tespit edilmiş, ekolojik paramatrelerden
Özet (Çeviri)
Ecological Wood Anatomy of Salicaceae Family in Turkey Anatomical characters of Turkish Salicaceae members was studied. In order to determine anatomical features of this family, wood samples have been taken with altitude 50 m- 100 m. Anatomical characters in wood samples; vessels (tangential and radial diameters, vessel length, their number in Vi mm2 early wood, Vz mm2 late wood and 1 mm2), fibres (their longness, widths, thickness of cell walls, lumen diameters), rays ( their number in 1 mm, their heigths and widths), axial parencyhma have been investigated. Anatomical variations were observed with intraspesific and interspesific between taxa in family and also calculated mesomorphy (vessel length x vessel tangential diameter / number of vessel per mm2) and vulnerability index (vessel tangential diameter / number of vessel per mm2). Also, it has been found differencies between vegetation types. All results of datas have been analyzed with statistical methods.