İklimsel bölgelere göre ekolojik ve sürdürülebilir toplu konut tasarımında düşünce sistematiği
Systematic approach to ecological and sustainable housing design contingent with climatic regions
- Tez No: 139220
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL GÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Ekoloji, Sürdürülebilirlik, Konut, Ekolojik ve Sürdürülebilir Konut, Çevre Duyarlı Tasarım, Enerji Duyarlı Tasarım. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET Çalışmada, ülkemiz için ekolojik ve sürdürülebilir toplu konutların tasarım, yapım ve fiziksel ömrünün sonuna kadar, tasarımcı, karar verici, uygulayıcı ve kullanıcı için uyulması gerekli çevre duyarlı bölgesel ve küresel ilkeler araştırılmaktadır. 21. yüzyıl bilgi toplumunda, çevresel sorunlar nedeniyle dünya gelişiminin temel ilkesi ve insan merkezli tasarım anlayışı değişmiştir. 'Toplum-Ekonomi-Çevre' sürdürülebilir bir kalkınmanın üç temel bileşeni durumundadır. Bu aşamada mimarlara, yapay çevre tasarımında, konutların toplam bina stoku ve çevre kirliliklerindeki payı dikkate alındığında, önemli görevler düşmektedir. Barınma gereksiniminin karşılanması kadar, konut ve çevresinde yaşam kalitesinin artırılması da zorunludur. Hayal gücü ve teknik bilginin bir araya gelmesiyle oluşturulan ekolojik ve sürdürülebilir toplu konutlar; ekolojik, sosyal, politik, ahlaki ve estetik gibi soyut ve somut değerlerin bir birleşimidir. Çalışmanın ilk bölümünde, ekoloji ve sürdürülebilirlik kavranılan ve çevre sorunları ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, özellikle gelişmiş ülkelerde rastlanan, örnek ekolojik ve sürdürülebilir bina, konut ve toplu konutlar incelenmiş, ekolojik ve sürdürülebilir toplu konut tasarımında çevre duyarlı genel tasarım ilkeleri belirlenmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde; ülkemiz için temel alınmış dört iklim bölgesinde iklimsel ve çevresel koşullara göre değişen bölgesel İlkeler belirlenmiş, ekolojik ve sürdürülebilir toplu konutun yerel, bölgesel ve küresel boyutta yüklendiği anlam ve gerçekliği tartışılmıştır. Beşinci ve sonuç bölümünde, tüm bilgiler ışığında ekolojik ve sürdürülebilir süreç modeli ve iklim ağırlıklı ekolojik ve sürdürülebilir toplu konut tasarım modeli verilmiştir. Son bölümde, konuyla ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Systematic Approach To Ecolocigal And Sustainable Housing Design Contingent With Climatic Regions This study proposes energy and environment conscious architectural design and implementation principles, for designers, decision-makers, implementing bodies and the user. Within the information society of the 21st millennium the fundamental principle of social development has been transformed due to the environmental problems. Now 'soeiety-eeonomy-environment' is the basic triangulation of sustainable development. In this connection architects hold great responsibility, due to the big share of energy the housing stocks consume and the role they play in environmental pollution. Ecological and sustainable mass housing is a synthesis of both concrete and abstract values such as the ecological, social, political, ethical and the aesthetic ones. Therefore in the first part of the study general literature on ecology, sustainability and environmental problems are expounded. In the second part of the study ecological and sustainable buildings, from all over the world are investigated and general design principles are derived from this part of research. In the third and the fourth chapters of the study, four basic climatic categories are examined; climate contingent principles of ecological and sustainable design are formulated. In the fifth chapter a sustainable model of design process with special emphasis on ecology is rendered. A mass-housing design model with fundamental concerns for ecological subsistence and environmental sustainability follows. In the concluding chapters the hypothetical propositions of the study is discussed in relation to architectural theory, implementation and education. KeyWords: Environment, Ecology, Sustainability, Housing, Environment-Conscious Design, Energy - Conscious Design. vn