Combined use of congestion control and frame discarding for internet video streaming
İnternet video aktarım uygulamaları için birleşik yoğunluk denetleyici ve aktarım hızı şekillendirici
- Tez No: 139283
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: agiş, yoğunluk denetim, TCP, UDP, hat hızı, video hızı iv, Congestion Control, Transmission Control Protocol, TCP-friendly congestion control, video streaming, temporal scalability IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET VIDEO AKTARIMI İÇİN BİRLEŞİK YOĞUNLUK DENETLEYİCİ VE AKTARIM HIZI ŞEKİLLENDİRİCİ Ongun Yücesan Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Nail Akar January 2003 Internet üzerinde gün geçtikçe artan video uygulamaları vede bu uygulamalarda tercih edilen Kullanıcı veri protokolü (UDP) nin yoğunluk denetim mekaniz malarından yoksun olması nedeni ile ağişlerin yoğunlukları giderek artmaktadır. Bu artışın ağların yoğunluk nedeni ile çöküşüne neden olabildiği gözlenmiştir. Bu durumun engellenebilmesi için ağiş içerisinde bazı tedbirler almabilineceği gibi yoğunluk denetim mekanizmaları kullamlarakta çözüm getirilinebilinmek- tedir. Günümüzde hakim olan genel yaklaşım ağlar üzerindeki akıllı işlevlerin daha çok ağlarin ucuna doğru taşinmasina yönelik olması nedeni ile yoğunluk denetim mekanizmaları üzerine yoğun bir şekilde araştırma yapılmaktadır. Bir çözüm halen veri aktarımı için kullanılmakta olan Aktarım Kontrol Protokolü (TCP) kullanımı olarak önerilmektedir. Bir başka yaklaşım ise TCP dostu algo ritmaların kullanımı olarak öne çıkmaktadır. Bu algoritmaların bazıları aynı TCP 'nin kendisinin de olduğu gibi çok değişken aktarım hızları sağlamakta ve dolayısı ile izleyici açısından rahatsız edici değişken bir kaliteye neden ol- matadırlar. Yavaş tepki gösteren denetim mekanizmaları bu konuda uzun za man aralıklarında geçerli olan değişikliklere tepki göstererek daha sabit bir kalite seviyesini sağlamaya çalışmaktadırlar. Biz tez kapsamında gene böyle bir mekanizma olan Binomsal Yoğunluk Denetim (BCC) mekanizmalarını kul lanmaktayız. Dinamik olarak belirlenen veri aktarım hızına video hızını uy durabilmek açısından bir hız şekillendirici mekanizma kullanılmaktadır. Bu mekanizma mevcut aktarım hızının daha önemli video parçaları tarafından kul lanılmasına yönelik olarak ayrım yapmaktadır. Bu sitemin etkinliğini simulasyon yolu ile değişik senaryoların altında değerlendirmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMBINED USE OF CONGESTION CONTROL AND FRAME DISCARDING FOR INTERNET VIDEO STREAMING Ongun Yücesan M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nail Akar January 2003 Increasing demand for video applications over the Internet and the inherent uncooperative behavior of the User Datagram Protocol (UDP) used currently as the transport protocol of choice for video networking applications, is known to be leading to congestion collapse of the Internet. The congestion collapse can be prevented by using mechanisms in networks that penalize uncooperative flows like UDP or employing end-to-end congestion control. Since today's vision for the Internet architecture is based on moving the complexity towards the edges of the networks, employing end-to-end congestion control for video applications has recently been a hot area of research. One alternative is to use a Transmission Control Protocol (TCP)-friendly end-to-end congestion control scheme. Such schemes, similar to TCP, probe the network for estimating the bandwidth avail able to the session they belong to. The average bandwidth available to a session using a TCP-friendly congestion control scheme has to be the same as that of a session using TCP. Some TCP-friendly congestion control schemes are highly responsive as TCP itself leading to undesired oscillations in the estimated band width and thus fluctuating quality. Slowly responsive TCP-friendly congestion control schemes to prevent this type of behavior have recently been proposed in the literature. The main goal of this thesis is to develop an architecture for video streaming in IP networks using slowly responding TCP-friendly end-to-end congestion control. In particular, we use Binomial Congestion Control (BCC). In this architecture, the video streaming device intelligently discards some of the video packets of lesser priority before injecting them in the network in order to match the incoming video rate to the estimated bandwidth using BCC and to ensure a high throughput for those video packets with higher priority. We mdemonstrate the efficacy of this architecture using simulations in a variety of scenarios.