Algorithms for some discrete location problems
Bazı kesikli yerleşim problemleri için algoritmalar
- Tez No: 139284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: tanısaydı proglamlama, kesikli yerleşim problemleri, p-merkez problemi, kapasiteli p-merkez problemi, p-medyan problemi. iv, integer programming, discrete location, p-center problem, capacitated p-center problem, p-median problem. in
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET BAZI KESİKLİ YERLEŞİM PROBLEMLERİ İÇİN ALGORİTMALAR F. Aykut Ozsoy Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Ç. Pınar Eylül, 2003 Bu çalışmada üç farklı kesikli yerleşim problemi - p-merkez problemi, kap asiteli p-merkez problemi ve p-medyan problemi - için algoritmalar önerilmiş ve incelenmiştir, p-merkez problemi için geliştirilmiş optimal bir algoritma üzerinde literatürden alman farklı alt-problemlerden faydalanmayı sağlayacak şekilde değişiklikler yapılmış ve algoritmanın farklı alt-problemler üzerindeki per formansları ayrıntılı deneylerle karşılaştırılmıştır. Algoritma, ayrıca kapasiteli p-merkez problemini de çözebilecek şekilde genişletilmiştir. Literatürde kapasiteli p-merkez problemini optimal çözen başka algoritma olmadığından önerilen algo ritmanın performansı CPLEX ile karşılaştırılmiış ve çözüm zamanlarında yüksek iyileştirmeler elde edilmiştir. Son olarak, p-medyan problemi için çok hızlı bir sezgisel algoritma geliştirilmiş ve ayrıntılı deneyler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALGORITHMS FOR SOME DISCRETE LOCATION PROBLEMS F. Aykut Ozsoy M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Ç. Pmar September, 2003 In this thesis we propose and analyze three algorithms for three different dis crete location problems: the p-center problem, the capacitated p-center problem and the p-median problem. An optimal algorithm developed for the p-center problem is investigated and extended to utilize different subproblems from the literature. A detailed comparison regarding computational performance of differ ent subproblems is presented. This p-center algorithm is then extended to solve the capacitated p-center problem. Since there are no other exact procedures for the capacitated p-center problem, computational performance of the proposed algorithm is compared with CPLEX and excellent improvements over CPLEX are reported. Finally, a very fast heuristic algorithm for the p-median problem is presented together with detailed computational experiments.