Topology design and scheduling in STDMA based wireless ad hoc networks
Ad hoc kablosuz ağlarda topoloji tasarımı ve zaman çizelgelemesi
- Tez No: 139291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZHAN KARAŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ad hoc ağlan, topoloji tasarımı, uzaysal zaman bölümlemeli çoklu erişim, hiyerarşik yönlendirme, üstün çizge girişim modeli. vı, Ad hoc networks, topology design, STDMA, hierarchical routing, interference hypergraph model. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET AD HOC KABLOSUZ AĞLARDA TOPOLOJİ TASARIMI VE ZAMAN ÇİZELGELEMESİ Sadettin Alp Ergin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ezhan Karaşan Eylül 2003 Teknolojideki son gelişmeler kalosuz ağların popülaritesini arttırdı. Kablosuz ağlar kullanıcıya bir yerden bir yere giderken kesintisiz komünikasyon sağlamaktadır. Kablosuz ağların bir alt kümesi olan ad hoc kablosuz ağlar, herhangi bir baz istasyona gerek duymaksızın bir şebeke kurulmasını sağlar. Haberleşmede sabit bir yardımcı tesis olmadığı için, ad hoc ağ istasyonları ya birbirleri ile haberleşir ya da gelen bilgiyi diğer istasyonlara yönlendirirler. Bu kolaylık sayesinde, ad hoc kablosuz ağların iki veya daha çok istasyon istediği müddetçe her yerde ve her zaman bir ağ oluşturma kabiliyetleri mevcuttur. Ad hoc ağların idaresi kablolu ağlara nazaran oldukça zor bir görevdir. Ağ ihtiyaçları bütün istasyonların gayretleri ile karşılanır. Bununla beraber ad hoc ağ istasyonları sınırlı batarya gücü, değişken link kalitesi ve sınırlı paylaşılan band genişliği gibi çok kuvvetli kısıtlamalar altında çalışırlar. Bu çalışmada, ad hoc kablosuz ağlarda topoloji tasarımı problemi araştırıldı. Grupların ana istasyon üzerinden birbirleri ile bağlantılarını sağladığı topolojide hiyerarşikyönlendirme kullanıldı. Gruplandırma temelli topolojiler ad hoc ağlar için önemli bir uygulama alam olan askeri operasyonlar için çok uygun olmaktadır. Uzaysal zaman bölümlemeli çoklu erişim metodu istasyonların kanala ulaşma metodu olarak seçildi. Tezde, bütün istasyonların aynı gönderme güç seviyesini kulllandığı ortak güç kontrol metodu kullanıldı. Bunlara ilaveten üstün çizgeler kullanılarak yeni bir girişim modeli sunuldu. Zaman uzunluğu, grup sayısı ve gönderme güç seviyeleri arasındaki ilişki 15 istasyonluk bir ağ kullanılarak bulunan sonuçlarla incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOPOLOGY DESIGN AND SCHEDULING IN STDMA BASED WIRELESS AD HOC NETWORKS Sadettin Alp Ergin M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ezhan Karaşan September 2003 With current advances in technology, wireless networks are increasing in popularity. Wireless networks allow users the freedom to travel from one location to another without interruption of their communication activities. Ad hoc networks, a subset of wireless networks, allow the formation of a wireless network without the need for a base station. Since no fixed infrastructure is involved in the communication, the nodes of ad hoc networks can communicate with each other or can relay data to other nodes. With this flexibility, wireless ad hoc networks have the ability to form a network anywhere, at any time, as long as two or more wireless users are willing to communicate. Managing ad hoc networks is a significantly more difficult task than managing wireline networks. The network requirements should be met by combined efforts of all the mobile nodes themselves. The nodes of ad hoc networks often operate under severe constraints, such as limited battery power, variable link quality and limited shared bandwidth. In this study, the topology design issue in ad hoc wireless networks is investigated. We employ hierarchical uirouting where the network topology is composed of clusters interconnected via a root node. Cluster-based topologies are suitable for military services, an important application area for ad hoc networks. The common power control technique (COMPOW) is used in this thesis where all nodes transmit at the same power level. Nodes employ the spatial TDMA (STDMA) scheme in order to access the channel. An important task is how to produce a minimum STDMA frame length, and this problem is known to be NP complete. We develop a heuristic algorithm for generating the minimum STDMA frame length. A new interference model for ad hoc networks is proposed which utilizes a hypergraph model. The relationship between the frame length, number of clusters and the transmit power level are investigated through numerical examples using a 15- node network.