Wavelength assignment in optical burst switching networks using neuro-dynamic programming
Optik çoğuşma anahtarlama ağlarında sinirsel dinamik programlama kullanarak dalgaboyu atama
- Tez No: 139292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZHAN KARAŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optik Çoğuşma Anahtarlama, Tam Yeter Zaman Protokolü, Dalgaboyu Atama Algoritmalan, Takviyelendirerek Öğretme, Sinirsel Dinamik Programlama m, Optical Burst Switching (OBS), Just-Enough-Time (JET) Protocol, Wavelength Assignment Algorithms, Reinforcement Learning, Neuro-dynamic Programming
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET OPTİK ÇOĞUŞMA ANAHTARLAMA AĞLARINDA SİNİRSEL DİNAMİK PROGRAMLAMA KULLANARAK DALGABOYU ATAMA Feyza KEÇELİ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ezhan Karaşan Eylül 2003 Tam optik ağlar üstel artan internet trafiği taşıyan büyük ölçekli ve bant genişlikli taşıma ağlan kurmak için en umut vadeden mimaridir. Yazında varolan anahtarlama örnekleri içinde optik çoğuşma anahtarlama optik iletişimin çekici özelliklerini arttırmaya en eğilimli olandır ve aynı zamanda sınırlarını da göz önüne alır. Optik çoğuşma anahtarlamamn belli başlı sorunlarından biri, kullanılan tek yönlü rezervasyon protokollerinden ileri gelen yüksek reddedilme olasılığıdır. Bu tezde dalgaboyu dağarcığında akıllı dalga boyu atama algoritmaları ile bu sorun çözülmüştür. Ağ düğümlerindeki rezervasyon tablolarına göre uygun dalgaboylarmı önceliklendiren iki buluşsal dalgaboyu algoritması önerilmiştir. Bu tezin en büyük katkısı dalgaboyu atama sorununu ve sinirsel dinamik programlamaya dayanan çözümünü sürekli zaman ortalama ceza dinamik programlamaya dayanarak formüle etmesidir. Değişken trafik yükleri, çoğuşma uzunlukları ve farklı sayıda havuz yapılı dalgaboyu çevirgeçleri üzerinden deneyler yapılmıştır. Benzetim sonuçları gösteriyor ki bu tezde optik çoğuşma anahtarlama ağlan için önerilen dalgaboyu atama algoritmalan yazında devre anahtarlama optik ağlan için geliştirilmiş dalgaboyu atama algoritmalarından daha iyi sonuç vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WAVELENGTH ASSIGNMENT IN OPTICAL BURST SWITCHING NETWORKS USING NEURO-DYNAMIC PROGRAMMING Feyza KEÇELİ M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ezhan Karaşan September 2003 All-optical networks are the most promising architecture for building large-size, huge- bandwidth transport networks that are required for carrying the exponentially increasing Internet traffic. Among the existing switching paradigms in the literature, the optical burst switching is intended to leverage the attractive properties of optical communications, and at the same time, take into account its limitations. One of the major problems in optical burst switching is high blocking probability that results from one-way reservation protocol used. In this thesis, this problem is solved in wavelength domain by using smart wavelength assignment algorithms. Two heuristic wavelength assignment algorithms prioritizing available wavelengths according to reservation tables at the network nodes are proposed. The major contribution of the thesis is the formulation of the wavelength assignment problem as a continuous-time, average cost dynamic programming problem and its solution based on neuro-dynamic programming. Experiments are done over various traffic loads, burst lengths, and number of wavelength converters with a pool structure. The simulation results show that the wavelength assignment algorithms proposed for optical burst switching networks in the thesis perform better than the wavelength assignment algorithms in the literature that are developed for circuit-switched optical networks.