Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Elmaçayır merasının özellikleri ve mera durumunun belirlenmesi
Determining the characteristics and the position of Elmaçayır pasture, Yeşilyurt county of Malatya
  1. Tez No: 139516
  2. Yazar: MEHMET HASDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Botanik kompozisyon, mera durumu, mera haritalaması, Botanic composition, determine pasture, pasture mapping. in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET MALATYA İLİ YEŞİLYURT ELÇESI ELMAÇAYIR MERASININ ÖZELLİKLERİNİN VE MERA DURUMUNUN BELİRLENMESİ HASDEMHt, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ömer TERZİOĞLU Eylül 2003, 31 sayfa Bu çalışma, Malatya İli Yeşilyurt İlçesi Elmaçayır merasında, mera durumunun belirlenmesi amacıyla 2002-2003 yıllan vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Arastama alanının üç bölgeye ayrılması ile sürdürülen çalışmada, iklim verileri doğrultusunda belirlenen yağış kuşağı sonrası, etkili kök derinliğinde yapılan toprak analizleri sonucu mera kesimi saptanmıştır. Belirlenen mera kesimi de dikkate alınarak lxl m'lik quadratlar ile yürütülen botanik kompozisyon çalışmasında ağırlık esasına gore iyi cins mera bitkilerinin oram tespit edilerek mera durumu ortaya konulmuştur. Meranın haritalaması çalışmasında ise GPS kullamlmışta. Üç bölgeye ayrılan Elmaçayır merasının, I. bölgesinin kuru ot veriminin 123.94 kg/da, bitki ile kaplı alam % 35 ve iyi cins mera bitkilerinin oranının % 20.9, II. bölgenin kuru ot veriminin 164.31 kg/da, bitki ile kaplı alam % 64 ve iyi cins mera bitkilerinin oranının % 16.3, HI. bölgenin kuru ot veriminin ise 161.99 kg/da, bitki ile kaplı alam % 47 ve iyi cins mera bitkilerinin oranının % 33.4 olduğu tespit edilmiştir. I. ve II. bölgelerin mera durumunun zayıf, III. bölgede ise mera durumunun orta olduğu belirlenerek her üç bölgenin de kıraç mera özelliği gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMANING THE CHACTERISTICS AND THE POSITION OF ELMACAYIR PASTURE, YEŞİLYURT COUNTY OF MALATYA HASDEMİR, Mehmet MSc, Appliend Science Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ömer TERZİO?LU Semtember 2003, 31 pages This study has been carried out in the year 2002-2003 vegetation period in order to determine pasture position of Elmacayir Pasture, located in Yeşilyurt County of Malatya. During this study, by dividing the research area into three regions, the cutting of pasture has been fixed as a result of soil analysis, made in the effective root depth, which is determined according to seasonal data after rainfall zone. Also by taking determined pasture cutting into consideration, the pasture position has been layed down by establishing the rate of good type pasture plant, considering weight basis, used in botanic composition study executed by means of quadrats (lx lm). As for the study of pasture mapping, GPS has been used.“The dried-grass output”,“the percentage of plant covered area”and“the rate of good type pasture plant”of Elmacayir Pasture, which has been divided into three regions, has been established as follows; first region, dried-grass output 123.94 kg/da, percentage of plant covered area 35.0 %, good type pasture plant rate 20.9 %, second region, dried-grass output 164.31 kg/da, percentage of plant covered area 64.0 %, good type pasture plant rate 16.3 %, third region dried-grass output 161.99 kg/da, percentage of plant covered area 47.0 %, good type pasture plant rate 33.4 %. It has been determined that the positions of the first and the second pasture regions are poor, the position of the third region is medium. It has also been fixed that each region indicates arid pasture feature.