Enerji ve protein kaynağı bazı yemlerin NEL içeriklerinin in vivo ve in vitro yöntemlerle belirlenmesi
Determining NEL content some source of energy and protein feeds with in vivo and in vitro methods
- Tez No: 139517
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜLAY DEMİRKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: In Vivo ve In Vitro, Sindirilebilirlik, Gübre, Rumen Sıvısı, HFT, NEL içeriği, In Vivo and In Vitro, Digestibility, Feaces, Rumen Fluid, HFT, NEL Content. HI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET ENERJİ ve PROTEİN KAYNAĞI BAZI YEMLERİN NEL İÇERİKLERİNİN IN VIVO ve IN VITRO YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ BEŞKAYA GÜL, Sevilay Doktora Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yard. Doç. Dr. Tülay DEMİRKUŞ Eylül 2003, 79 sayfa Bu araştırmada 7 farklı yemin (buğday samanı, çayır kuru otu, yonca kuru otu, arpa, soya, pamuk tohumu küspesi, soya küspesi) klasik sindirim denemesi (in vivo) ve gaz testi (HFT) ile gübre-gaz tekniği (in vitro) yöntemleri kullanılarak enerji değerleri belirlenmiştir. In vivo yöntemde toplam S adet Karakaş erkek toklu kullanılmıştır. Gaz testin (HFT) de 2 adet Kıvırcık ırkına ait fistüllü koç kullanılmıştır. Gübre-gaz tekniğinde ise 3 adet Karagül ırkına ait koç kullanılmıştır. In vivo ve in vitro gaz testi değerleri arasındaki ilişki (R= 0.77, P < 0.01) ile in vivo ve in vitro gübre-gaz tekniği değerleri arasındaki ilişki önemli bulunmuştur (R= 0.88, P< 0.01). Bu nedenle gübre-gaz tekniğinin, yemlerin enerji yönünden değerliliğini belirlemek ve kontrol etmek amacıyla kullanılabilecek bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING NEL CONTENT SOME SOURCE of ENERGY and PROTEIN FEEDS WITH IN VIVO and IN VITRO METHODS BEŞKAYA GÜL, Sevilay PhD., Animal Science Supervisor: AsstProf. Dr. Tülay DEMÎRKUŞ September 2003, 79 Page In this study, the energy values of seven different feeds (wheat straw, alfalfa hay, grass hay, barley, soybean, cotton seed oil meal, soybean oil meal) were determined by using in vivo (digestibility trial) and in vitro gas test (HFT) and faeces use as inoculum in the gas test. In the digestibility trial, five Karakaş rams were used. The required rumen fluid for gas test were supplied a rumen fistulated two Kıvırcık rams and faeces were supplied three Karagül rams. The correlation between in vivo and in vitro gas test (HFT) NEL contents (R= 0.77, P < 0.01) and the other correlation between in vivo and in vitro faeces use as inoculum in the gas test NEL contents were high significant (R= 0.88, P < 0.01). Therefore it may be recommended to use faeces as inoculum in the gas test potential for rumen fluid.