Vi-XFST; a visual interface for Xerox finite-state toolkit
Vi-XFST; Xerox sonlu durum makine derleyicisi için görsel arayüz
- Tez No: 139597
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL OFLAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Doğal Dil İşleme, Sonlu Durum Makina Derleyicisi, XFST, Natural Language Processing, Finite-State Toolkit, XFST
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Özet Vi-XFST; XEROX SONLU DURUM MAKİNA DERLEYİCİSİ İÇİN GÖRSEL ARAYÜZ Yasin Yılmaz Bilgisayar Bilimleri Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Prof. Kemal Oflazer Temmuz, 2003 Bu tez çalışması, Xerox Sonlu Durum Makina Derleyicisi (Xerox Finite-State Toolkit- XFST) programının kullanıldığı sonlu durum proj eleri için bir yönetim modeli ve entegre geliştirme ortamı ortaya koyrnaktadır. XFST, doğal dil işleme araştırmalannda kullanılan sonlu durum tanıyıcı ve dönüştüracülerinin hazırlandığı popüler bir komut satın programıdır. Ancak, XFST yüzlerce sonlu durum tanımlarının bulunabildiği bu büyük projelerde ihtiyaç duyulan yetenekli yardımcı yönetim özelliklerinden yoksundur. Bu tezde, XFST sonlu durum ağlarının geliştirme aşamaları için yeni bir yaklaşım sunul maktadır: Kaynak kodlar, bir proje oturumu içerisinde, görsel bir çalışma ortamında ele alın makta ve proje etkileşimli olarak adım adım geliştirilmektedir. Geliştirmiş olduğumuz yazılım, Vi-XFST, otomatik düzgün deyimlerin bağımlılık takibi, proje kaynak kod yönetimi, görsel düzgün deyimlerin tanımlama araçları ve sonlu durum ağı test özellikleri sağlamaktadır. Vi-XFST sayesinde, daha önce bir metin dosyası ile hazırlanan proje geliştirme adımlan, modern yazılım geliştirme yöntemlerine benzer bir yaklaşım ile değiştirilmiştir. Vi-XFST'nin görsel özellikleri, kompleks sonlu durum ağlarının değişik detaylarda incelenebilmesine olanak sağlayarak büyük projeleri yönetilebilir ve anlaşılabilir kılmaktadır, özellikle sonlu durum pro jeleri için tasarlanmış bu entegre geliştirme ortamı, hata ayıklama ve proje geliştirmede önemli avantajlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract Vi-XFST; A VISUAL INTERFACE FOR XEROX FINITE-STATE TOOLKIT Yasin Yılmaz MS in Computer Science Supervisor Prof. Kemal Oflazer August,2003 This thesis presents a management model and integrated development environment soft ware for finite-state network projects using Xerox Finite-State Toolkit (XFST). XFST is a pop ular command line tool to construct finite-states networks, used in natural language processing research. However, XFST lacks various sophisticated management features to help the devel opment phase of large projects where there are hundreds of finite-state definitions. In this thesis, we introduce a new approach to XFST finite-state development: The source files are handled in a visual workspace associated with a project, and the project is developed step by step interactively by the user just like contemporary software development projects. Vi-XFST, the software we have created for our development model, includes automatic de pendency tracking, source file management, visual regular expression construction, definition management and network testing features. With Vi-XFST, a textual file editing is replaced with a project-building concept similar to modern software development tools. The benefits of adopting an integrated development envi ronment designed for finite-suite development include productivity gains by substantial reduced time for debug and management. The visual features of Vi-XFST enable viewing complex net works at different levels of detail and make even large projects manageable and comprehensible.