Medical diagnosis via artificial intelligence
Yapay zeka ile tıpta tanı koyma
  1. Tez No: 139613
  2. Yazar: YÜCEL AKILLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RIZA AŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Tıpta tam koyma, yapay zeka, bayes network, bayes teoremi iv, Medical diagnosis, artificial intelligence, bayes network, bayes theorem m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz YAPAY ZEKA İLE TIPTA TANI KOYMA Akıllı, Yücel Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. Ali Rıza Aşkun Haziran 2003, 85 sayfa Makine öğrenimi, hastanın sınırlı anlatımından güvenilir tanı koyma algoritmalarının oluşturulmasını sağlamasına rağmen, bu tarz tam koyma araçları, tıp adamlarının yerini almaları için değil, daha çok onların performanslarım ilerletmelerinde onlara yardımcı olmaları için geliştirilmişlerdir. Bu konuda yaptığım çalışma ve diğer deney sonuçları, tıp adamlarının tam koyma doğruluklanmn, makine öğreniminin yardımıyla geliştirildiğini kanıtlamıştır. Makine öğrenimi sistemi tıpta tam koyma alanında uygulandığında, sistemin karşılaması gereken bazı özel gereksinimler vardır. Bu çalışmada, tıpta tam koyma ve tahmin problemlerinde makine öğrenimi kullanımıyla ilgili bazı önemli noktalar ele alındı. Bu çalışmada, Bayesian network yöntemini ve kurallarını öğrenerek, tıpta tam koyma için bir sistem oluşturdum. Hastalıklar ve semptomlar arsındaki olasılık ihtimalleri kullanıldı. Bayesian network nitelikler arasındaki ilişkilerin tüm yapışım sağlayabilir. Kurallar, veritabanındaki detaylı ve ilginç numuneleri tespit edebilir. Sistem gerçek hayattaki tıp veri tabanlarına uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEDICAL DIAGNOSIS VIA ARTIFICIAL INTELLIGENCE Akıllı,Yücel M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Y.Doç. Dr. Ali Rıza Aşkun June 2003, 85 pages Although machine learning may induce reliable diagnostic algorithms from the limited description of the patient, such diagnostic tools definitely cannot, and also are not intended to, replace the physicians, but should rather be considered as helpful tools that can improve the physicians' performance. The results in this study and from other experiments convincingly demonstrate that the physicians' diagnostic accuracy should be possible to improve with the aid of machine learning. When applying a machine learning system in medical diagnosis there are several specific requirements that the system must meet. This study several issues related to the use of machine learning in medical diagnosis and prognosis problems. In this study, we see a system for medical diagnosis by learning Bayesian networks and rules. Prababilities between disease and sempthoms are used. The Bayesian networks can provide an overall structure of the relationships among the attributes. The rules can capture detailed and interesting patterns in the database. The system is applied to real-life medical databases.