Geçmişten günümüze kadar çıkarılan imar affı kanunlarının incelenerek şehirciliğimize etkilerinin araştırılması
Investigation of development amnesty legislations from past to present and research of their influences on Turkish urbanism
  1. Tez No: 139686
  2. Yazar: SEVİM GÖKÇE TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA PELENK DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: İmar affi, gecekondulaşma, çarpık kentleşme, rant, göç iv, Development amnesty, squatter housing, irregular urbanization, profitability, migration
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Ülkemizde son 50 yıldır ciddi anlamda kentleşme sorunu yaşanmaktadır. Kentlerimiz bu süre içerisinde politik ve ekonomik çıkarlar uğruna yağma edilmiştir. Bizler de bu duruma göz yumarak sağlıksız koşullarda yaşamayı kabullenmiş ve kabullendirilmişizdir. 60'li yıllarda barınma amaçlı yapılan gecekondular, 80'li yıllarda rant ve spekülasyonun sonucu olarak kaçak kentlere dönüşmüştür. Bunu etkileyen siyasi, hukuki ve ekonomik etkenlerdir. Bu çalışmada ülkemizdeki kentleşme süreci, çarpık kentleşme, gecekondu ve imar affi kanunlarının incelenmesi neden sonuç ilişkisine dayalı olarak yapılmıştır. Araştırmada, yapılan düzenlemelerin yeterliliği ve eksikliği irdelenmiş, çözüm önerileri sunulmuştur. Rant uğruna insan yaşamlarını tehdit eden kentlerimizin sorunlarına kalıcı çözümlerin bulunması konusuna dikkat çekilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT For the last 50 years there is a serious problem of urbanizing in our country. Our cities were plundered for political and economical benefits during this period. We accepted and we were made to accept to live under these unhealthy conditions by tolerating this situation. The squatter houses that were built for sheltering in the 60's were turned into unlawful cities as a result of profitability and speculation in the 80's. Political, legal and economic factors are affecting this. In this study, the examination of the process of urbanization in our country, irregular urbanization, squatter houses and development amnesty laws was realized, based on reason- conclusion relation. In the research, the sufficiency and insufficiency of the arrangements performed were examined and solution proposals were offered. It was desired to emphasize to find permanent solutions to the problems of our cities, which threaten the lives of people for the sake of profitability