Taşınmaz geliştirmenin kuramsal temelleri; arazi geliştirme
Basics of real estate development; land development
- Tez No: 139687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Taşınmaz, Taşınmaz geliştirme, Arazi geliştirme, Geliştirici çeşitleri, Geliştirme çeşitleri, Property, Real estate development, property development, types of developer, Types of real estate development
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yıllardan beri Türk insanı taşınmazlara yatırım yapmayı sosyal bir güvence aracı olarak görmekte ve bu alana taleplerini yoğunlaştırmaktadır. Sosyal güvence olarak görmelerinin bir çok nedeni vardır. Bu nedenlerden en önemlileri; sosyal güvenlik sistemlerindeki çarpıklıklar, şehirleşme hızının yüksek olmasına bağlı olarak taşınmazlara olan taleplerin artmasına karşın gerekli arzın olmaması, halkın taşınmazlara olan yatınım diğer yatırımlara göre daha karlı olarak değerlendirmesi ve bu yönde hareket etmesi, çoğu alanların rant aracı haline gelmesi ve bu ranttan faydalanma isteği, sahiplenme içgüdüsünün fazla olması vb. olarak sayılabilir. Taşınmazlara talebin yoğun olduğu ülkemizde karlı bir yatırım aracı olarak düşünülmesi gereken taşınmaz geliştirme işi, gerçek anlamda bilimsel ölçütlere, pazarlama ve fınans analizlerine dayalı olarak yapılmamaktadır. Bunun en önemli nedeni gelişmiş bir taşınmaz piyasası ve finans sektörünün olmaması, enflasyonun makul bir orana düşmesine karşın hala istikrarlı olmaması, güvenilir bir arsa ve arazi politikasının henüz oluşmuş olmaması ve refah seviyesinin düşüklüğü sayılabilir. Genelde, Türkiye'de, bir geliştirme işine karar verildikten sonra, geliştirme sürecinde yapılması gerekli olan pazar araştırmaları, fizibilite çalışmaları gibi çok önemli çalışmalar yapılmamakta ve bu çalışmaların yapılamamasından dolayı yeni geliştirilen taşınmazların pazarlanması aşamasında zorluklar yaşanabilmektedir. Bu çalışmada taşınmaz geliştirmenin kuramsal temelleri anlatılmakta; Türkiye'deki mevcut durum ve mevcut durumun eksiklikleri ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Türkiye'de yapılan arazi geliştirmeye örnekler verilmiştir. Tezimde ele aldığım konu Türkiye'de yeni bir konu olduğundan yeterli kaynak bulunmamaktadır. Gerek araştırma gerekse hazırlama aşamasında benim için zorlu ve bir o kadar zevkli bir çalışma olduğu kanaatindeyim. Bu alanda yapılacak temel çalışmalar için bir“ilk adım”olarak kullanılabileceğini düşünüyorum.
Özet (Çeviri)
For years, Turkish people have a great tendency towards investing their money in real estates and their demands in this area increase year by year. The first priority of a Turkish family is to have their own house to live in. Most families who have achieved this aim, try to have their second house for an additional income. The effects which lead Turkish people to this idea are the burdens in economic field (high inflation, devaluations made very often) and the popularity of the idea getting income of a real estate without doing anything further. In spite of the fact that in Turkey investing money in real estates is very popular, real estate development process is not made according to scientific facts marketing and financial analysis. That is because the real estate market is not enough improved and has no financial sector; the inflation is high, there is no reliable real estate policy and the income level of Turkish people is considerably low. In Turkey, generally, the very first steps of real estate development such as the market analysis and feasibility investigations are not thoroughly made and therefore investors face problems in marketing their real estates. Here, in this study, the basics of real estate development is explained. Also a thoroughly study about the current real estate market situation in Turkey, the problems faced during real estate development and reasons for those problems is contained in my thesis. The readers will find samples for real estate development in Turkey. The subject studied here in my thesis is comparably new in Turkey, therefore there are insufficient resources. I think it has been a real challenge for me and this study may be considered as a new step in this area.