Üçüncü parti lojistik yönetim sistemlerinde dağıtım planlaması faaliyetleri ve Türkiye'deki firmaların uygulamada karşılaştığı sorunların analizi
Distribution planning in third party logistics systems and analyzing the problems Turkish firms face
  1. Tez No: 139719
  2. Yazar: BATUHAN KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: lojistik, tedarik zinciri, üçüncü parti, dağıtım, taşımacılık, araç rotalama, logistics, supply chain, third party, distribution, transportation, vehicle routing XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET Lojistik, bir malın üretiminden son kullanıcıya teslim edilene kadar yaşadığı tüm taşıma, depolama, iç dağıtım, gümrükleme, paketleme, etiketleme, stok yönetimi işlerinin bütünüdür. Şirketler temel faaliyetlerinin dışmda olan işleri, bu konularda uzman olan şirketlere yaptırmayı tercih etmektedirler. Bir şirketin bu tür işlerini, dışarıdan lojistik hizmet veren şirketlere devretmesi ile üçüncü parti lojistik hizmet kavramı ortaya çıkmıştır. Lojistiğin temeli olan dağıtım faaliyetleri ve planlaması üzerinde durulan bu çalışmada, lojistik firmalarının geçiş sürecinde bulunduğu üçüncü parti lojistik kavramı incelenerek, Türkiye'deki firmaların karşılaştığı sorunlar analiz edilmiş, çözüm önerileri sunulmuş ve bir araç rotalama probleminin çözümüne yönelik bir uygulama yapılmıştır. Bu çalışmada giriş bölümünün ardından ikinci bölümde, lojistik ve tedarik zinciri kavranılan incelenmiştir. Üçüncü bölümde lojistik yönetimi ve temel faaliyetleri anlatılmıştır. Sektördeki yeni ve kolaylık sağlayan teknolojiler hakkında bilgi verilmiştir. Sonraki bölümde lojistikteki yeni yöneliş olan üçüncü parti lojistik ve dış kaynak kullanımı konusu ele alınmıştır. Bu alanda ilerleme göstermesi beklenen faaliyetler anlatılmıştır. Beşinci bölümde dağıtım faaliyetlerinin planlaması üzerinde durulmuş; depo ve stok yönetimi, dağıtım ihtiyaç planlaması, taşımacılık ve sevkiyat planlama konuları açıklanmıştır. Altıncı bölümde Türkiye'deki üçüncü parti lojistik kavramı incelenerek, firmaların karşılaştığı sonuçları analiz eden bir anket uygulamasına yer verilmiş ve saptanan sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Son bölümde operasyonel seviyedeki sorunlardan biri olan araç rotalama problemi detaylı olarak incelenmiş ve tek merkezden dağıtım yapacak araçların bilgisayar destekli rotasının belirlenmesine yönelik bir uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Logistics is the process of transportation, warehousing, material handling, dutying, packaging, labeling and inventory management while delivering the product from the manufacturer to the end user. Nowadays firms prefer to outsource the non-core business activities to companies expert in their fields. When a company outsources its logistics activities to an expert firm, the firm is called the third part logistics firm. In this work, the new trend third party logistics and consequently the problems the Turkish firms face have been examined, analysed and as a result some solutions have been presented. Finally a vehicle routing application has been examined as an operational problem. After the introduction, in the second chapter, logistics and suply chain concepts have been examined. In the third chapter logistics management and logistic activities were described. Information about new technologies and supply chain management softwares have been given. In the following chapter third party logistics and outsourcing have been defined. In the fifth chapter, distribution planning activities have been examined in detail including warehouse and stock management, distribution requirements planning, transportation and shipping planning. In the next chapter third party logistics concept in Turkey and the results of the survey that has been about the problems firms faced have been analysed in detail and solutions have been offered. In the final chapter, vehicle routing problem examined in detail and a computer aided vehicle routing application has been given.