Türkiye'de yapı üretiminin yeniden yapılanması için model önerisi
A Model proposal for reorganization of building production in Turkey
  1. Tez No: 139793
  2. Yazar: MURAT TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAYÜLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı üretimi, deprem, mimarlık mesleği, yeniden yapılanma, imar sistemi. vı, Building production, earthquake, architectural practice, reorganization, public works system. Vll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Türkiye'de yapı üretimi ve mimarlık mesleği özellikle Osmanlı'dan günümüze büyük bir değişim ve gelişim içerisindedir. Fiziksel planlamadan yapı ölçeğine kadar uzanan kentsel gelişme sürecinde rol oynayan kesimler, ilgi alanları ve aralarındaki ilişkiler bir sistemi oluşturur. Bu sistem Türkiye'de sağlıklı bir şekilde işlememektedir. 1999 yılında yaşadığımız büyük depremlerin sonuçlan ve içerisinde yaşadığımız kentlerin bugünkü durumları bunu desteklemektedir. Yaşanan felaketlerden alman derslerin bir sonucu olarak; Türkiye'de yapı üretiminin yeniden yapılanması kaçınılmaz olmuştur. Geçmişten günümüze Türkiye'de yapı üretiminin gelişimi birçok yönü ile ele alınmıştır. Ayrıca gelişimi ülkemizle benzerlik gösteren dünyanın çeşitli ülkelerindeki yapı üretim sistemleri de incelenerek çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Değerlendirmeler ve tespitler sonucu elde edilen bilgiler ışığında Türkiye'de yapı üretiminin yeniden yapılanmasının gerekçeleri saptanmıştır. Bu gerekçeler aynı zamanda Türkiye'de yapı üretiminin yeniden yapılanması modelinin genel ilkelerini oluşturmuştur. Bu ilkeler doğrultusunda sistemi oluşturan hemen her konu ile ilgili yapılması gereken düzenlemeler belirlenmiştir. Türkiye'de yapı üretiminin yeniden yapılanması için bir model önerisi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In Turkey, a building production and an architectural practice have changed and developed specially from Ottoman to today. The actors having responsibilities in the period of urban developing ranging from physical planning to one building scale, their occupational areas and along with their relationship constitue a system. This system has not run well in Turkey. The results of enormous earthquake which we faced in 1999 and the nowadays situations of cities have supported this. As a result of experiences to be obtained from disasters faced, reorganization of building production in Turkey should be inevitable. Development of building production in Turkey was taken into consideration with its own characteristics from past to now. Moreover, a lot of evaluations were done by researching also building production systems in different countries of the world which their development is similar to that of ours. In the light of these information the causes of reorganization of building production in Turkey were determined. In addition, these causes are general principles of model of reorganization of building production in Turkey. According to these principles, the arrangements to be done about every subject forming the system were also determined. A model suggestion for reorganization of building production in Turkey was done.