NLMS algoritması ile uyarlamalı gürültüden arındırıcı
Adaptive noise cancellation with NLMS algorithm
  1. Tez No: 139809
  2. Yazar: ULAŞ GÜNTÜRKÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stokastik Süreçler, Uyarlamalı Süzgeçler, Koklea, Ses, Gürültüden Arındırma. x, Sthocastic processes, adaptive filters, cochlea, sound, noise cancellation. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET İnsan kulağında duyma işlevinin yerine getirilmesi için merkez teşkil eden koklea, kimi insanlarda henüz tam olarak anlaşılamayan nedenlerden dolayı gerektiği gibi işlev görmemekte ve bu insanlar gürültüsüz ve sessiz ortamlarda konuşmaya odaklanabilirken birden fazla konuşmanın gerçekleştiği ya da bir konuşmaya başka seslerin eşlik ettiği ortamlarda istenen sese odaklanamamaktadırlar. Bu sorun, tıp ve mühendislik literatüründe yapısı itibarıyla taşıdığı benzerlikten dolayı“kokteyl parti etkisi”adıyla anılmaktadır. Şu ana kadar kokleanın fiziksel işlevini tam olarak belirlemek için yapılan çalışmaların tıbbi bilimler ayağı bilim adamlarına istenen açılımları sağlıyamamaktadır. Bu nedenle iş daha çok laboratuar ortamında gerçekleştirilen deneylerle mühendis kökenli bilim adamlannın çalışmalarına kalmaktadır. Kokleanın bir elektriksel modelini oluşturmak, şu aşamada beklentilerin çok üzerinde bir hedef olup bu konuyla ilgili beklentiler, ses lokalizasyonu ve gürültüden arındırma sistemlerinin mükemmelleştirilmesiyle koklea modeline daha iyi çalışan bir yaklaşım getirmekten ibarettir. Gerek ses lokalizasyonu, gerekse gürültüden arındırma konulan belli kabuller çerçevesinde şu anda gerçekleştirilen sistemler olmakla birlikte, her iki uygulamanın da sınır şartlarının geliştirilerek ilerletilmesi gereklidir. Sunduğum çalışmada da bir referans gürültüsü yardımıyla NLMS algoritmasıyla çalışan uyarlamalı süzgeç yardımıyla işareti gürültüden arındırma bloğu daha iyi bir performans elde etmek için örnek azaltıcı bloğundan ve alçak geçiren süzgeçten geçirilerek iyi bir performans elde ettim ve bu sonuçlan son bölümde yorumladım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the case the cochlea o a human, being the most important part of human auditory system, does not function properly, it causes that person to have a handicap to focus on a particular speech or sound in an ambiance which consists of some several sounds, noises or speeches for some reasons that are not clear yet while this person could listen to and understand a speech in a quite environment. This phenomenon is called“coctail party effect”for its structural similarity to the ambience experienced during a coctail party. The functional structure of the cochlea has not been analyzed completely yet, which makes scientists have difficulties to set a framework. It is for this reason that the scientists coming from engineering origins are anticipated to achieve a framework to supply suitable conditions for the research on this area. Building a model of cochlea does yet exceed the expectations on this subject. Actually it is now anticipated that a better approach to the cochlea issue could be established by the perfection of“sound localization”and“noise cancellation”rather than building a complete model that exactly describes the mathetatical behaviour of the cochlea. Both“sound localization”and“noise cancellation”tasks are achieved in the current literature being quite dependent of the assumptions nevertheless. It is needed to widen the restrictions those set the needed conditions for the systems to work for the systems being capable of handling more diverse areas of applications. hi this work, I established a noise cancellation system that consits of an adaptive filter working with NLMS algorithm which is followed by a downsampler block and a low-pass filter at the last stage. I aimed to increase the performance of the system using a reference noise recorded in real time and presented the results I achieved.