Mekansal imge ve görüntü
Spatial image and appearance
- Tez No: 139823
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mekansal imge, görüntü, değişim, deneysel araştırma, simülasyon. vu, Spatial image, appearance, transformation, experimental research, simulation. vui
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Mekansal imge, mekanı deneyimleyen insanın zihninde oluşan yansımaların tümüdür. Dolayısıyla, başta gördüHerimiz olmak üzere, kokular, sesler, duygulanmalar gibi tüm duyumsal ve fiziksel algılar, mekanlarla ilgili imgemizin oluşumunda ve değişiminde rol oynar. Zihinde başlayan bir süreç olan mimarlık eylemi, takip eden tüm evrelerinde görüntülerle düşünmeyi ve görsel ifade biçimlerini kullanmayı gerektirmektedir. Bilgisayar teknolojileri, geleneksel görüntü işleme olanaklarını artırmakta ve yenilerini sunmaktadır, insan zihnindeki hayali imgeler, üretilen imgelere yön vermekte, üretilmiş imgeler de zihinde yenilerim oluşturmaktadır. Teknolojik gelişmeler, mimari üretim süreci gibi mekansal imgelerimizin oluşum ve değişim süreçlerini de farklı biçimlerde etkilemektedir. Yapım teknolojilerindeki gelişmeler; mekanlarda yeni deneyim olasılıktan sunmaktadır. Ulaşım teknolojilerindeki gelişmeler; insanın mekan deneyiminin zaman boyutunu değiştirmekte ve görsel algılama olasılıklarını artırmaktadır. Görüntüleme teknolojilerindeki gelişmeler; insan zihninin algılama ölçeğini ve sınırlarım değiştirmektedir. Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler; görüntüleri kullanma alanlarımıza yenilerini eklemekte ve olanakları artırmaktadır. Teknolojik gelişmelerin tetiklediği hız kavramı ve görüntü yoğun sosyal ortam, değişim ve değişebilüiik üzerine kurulu mekan tiplerini çoğaltmaktadır. Araştırma, teorik temelini oluştururken bu hızlı değişimin ve görüntülerin hayatımızdaki yoğunluğunun artışının, mekanlara ilişkin zihinsel imgelerimizi ve yüklediğimiz anlamlan nasıl etkilediğini sorgulamaktadır. Bu soruyu derinleştirmek için değişim anahtar kelimesiyle farklı süreçler geçiren mimarlık ürünleri, mekansal imgelerinin, değişimden etkilenme boyutlanyla örneklenmektedir. Mimari üretim sürecinde, tasarımların sonuçlanın değerlendirebilmek, ya da tasarıma altyapıyı oluşturacak analizleri yapmak için simülasyonlar kullanılmaktadır. Araştırma, geleneksel ortamda da, bilgisayar ortamında da, görsel malzemeyi yoğunlukla kullanan simülasyon tekniklerinin, görüntü değişimlerinin mekanların zihinsel imgesi ile ilişkileri üzerine veri toplama amacıyla, deneysel bir yöntemle kullanılabileceğini öne sürmektedir. Bu çalışma sonucu, görüntüler üzerinden mekansal imgeye dair sorular sorulması ve yanıtların sınıflandırılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The research deals with searching the relations of the changing image and vision about a space. Its aim is to analyze this relationship by using the visualization facilities of a space. Visual perception and representation are important concepts in the process of architectural production and in the lifetime of an architectural product. A space meets its users; and the appearances become an important part of the space - an architectural product - like the other experiences. The visions about a space becomes the object of a various representations; a photograph, a billboard or a material for a research. A designer starts with a mental image, goes on with a design project and ends up with a built product. Visual media is one of the most important sharing tool in the design process. Facilities in visualization and sharing techniques improve as the computer technologies develop. With the help of visualization techniques; visual images are now editable materials in digital format which we can easily work on. Regarding sharing techniques; particularly remote access enables us to transfer information about a spesific space limited to image and sound. However these technologies lack to be the perfect substitute of the concept“being there”. This is because, experiencing space and place requires more than that. Appearance, image and meaning concepts, lined up with the level of perception that is objective to subjective, are all related with human and human mind as the perceiver. The research, deals with the meanings of the term“image”in two different groups; first one is the“mental”images that is in the human mind. Second one is the“visual”images that is produced and used throughout the human history and will be called as appearances. These two groups are constantly interacting; as the mental images lead to images that are produced and the visual images produce new images in the human mind. The developments in the information technologies are also used in architecture as simulations at different levels; to design, to draft and to present the design work. The research proposes a simulation as well. It deals with gathering data using the appearances of a space and getting a conclusion by cross checking the data.