Eğitsel amaçlı simülasyon ve oyunlar
Educational aimed simulation and games
- Tez No: 139822
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mimarlık, Computer Engineering and Computer Science and Control, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Simülasyon Destekli Eğitim, Mimarlık Eğitimi, Simülasyon Destekli Mimarlık Eğitimi. vıı, Simulation, Simulation Aided Training, Architectural Training, Simulation Aided Architectural Training. vm
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bilgisayar ortamında geliştirilen simülasyon destekli eğitim modelleri son yıllarda farklı eğitim alanlarında sıkça üzerinde durulan önemli bir araştırma alam halini almıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda, simülasyon destekli eğitimin öğrencinin bilgiyi öğrenmesinde önemli ve faydalı bir araç olduğu ortaya çıkmıştır. Mimarlık eğitim alanında da son yıllarda bu konuda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında, simülasyon destekli mimarlık eğitiminin mimarlık eğitimine sağlayacağı faydalar gözönüne alınarak model önerisi oluşturulması ve bu önerilerin mimarlık çevresinde tartışılması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; araştırma, simülasyon kavramının tanımlanması ile başlamış ve kavramın elektronik ortam öncesindeki uygulamaları incelenmiştir. Simülasyon kavramının tarihsel analiz çalışmasında sonra, günümüz simülasyon uygulamaları irdelenmiş ve uygulamalar sınıflandırılarak analiz edilmiştir. Araştırma özelleşerek, mimarlık meslek alanında ve eğitiminde simülasyon uygulamaları üzerine yağunlaşmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda simülasyon destekli eğitimin faydaları analiz edilmiş ve mimarlık eğitiminde kullanılmak üzere simülasyon destekli mimarlık eğitim modeli önerileri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Simulation aided training models developed in electronic medium have become a major research field dwelled upon by various training institutions in recent years. Studies conducted on this specific issue revealed that simulation aided training is an important means for teaching the students in an efficient manner. In recent years, a significant progress is achieved in adapting the simulation aided training models in architecture. This thesis study aims at suggesting a model taking into consideration the potential benefits which may be provided by simulation aided architecture training and at discussing these suggestions by the architecture circles involved. Within this context, the study commences with a definition of simulation as a concept and examines application of the same prior to electronic medium. Following a historical analysis of the simulation concept comes a discussion of today's simulation applications and a classified analysis of such applications. Then the study specifically concentrates on simulation applications on architectural training and professionalism. The study ends with an analysis of benefits offered by simulation aided training while offering some simulation aided architectural training models.