Yüksek gerilim hat koruması ve iletim hatları için en uygun tekrar kapama zamanının bulunması
Protecting high voltage transmission lines and computation of optimal reclosing time for transmission lines
  1. Tez No: 139832
  2. Yazar: İLKER İŞGÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİT ATTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma röleleri, iletim hatlanmn korunması, dijital röleler, bilgisayar destekli röleler, en uygun tekrar kapama zamanının hesabı, Protective relaying, protection of transmission lines, digital relaying, computer relaying, optimal reclosure time XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Günümüzde yüksek gerilim hatlarının geçici ve sürekli arızalardan korunması önem arz eden konulardan birisidir. Bir iletim ağı üzerinde geçici veya sürekli bir arızaya maruz kalan kısım acil olarak şebekeden ayrılmalıdır. Koruma röleleri arızalan tespit edip hemen müdahale ederek kullanıcıların enerjisiz kalmasını engellerler. İletim hatlarında temel olarak iki tipte röle kullanılabilir; klasik röleler ve dijital röleler. Her iki röle tipinin de kullanım yerlerine bağlı olarak çeşitli avantaj ve dezavantaj lan vardır. Bu tezin ilk iki bölümünde bu röleler incelenmiştir. Yüksek gerilim hat korumasında anzalara anında müdahale etmenin yanında sisteme tekrar enerji verildiğinde sistem stabilitesinin de bozulmaması gerekmektedir. Bu yüzden anza ortadan kalkar kalkmaz en uygun zamanda sisteme tekrar enerji verilmelidir. Tekrar kapama adı verilen bu işlem için en uygun zamanın tespit edilmesi enerjinin devamlılığı açısından önem gösterir. Bu çalışmanın son kısmında tekrar kapama zamanının bulunması ile ilgili farklı bir yöntem tanıtılmış ve çeşitli modellemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, protecting transmission lines from transient and continuous faults is one of the most important point for transmission lines. A section of a transmission line which is affected by a transient or a continuous fault must be disconnected quickly. Protection relays detect faults and prevents customers by interfering faults. On transmission lines two types of relays could be used; conventional and digital relays. Depending on application these two types of relays have advantages and disadvantages. These relay types examined at the beginning part of this thesis. Also preserving system stability must be a necessity for a system. For this reason system must be reenergized after clearing the fault. This operation named reclosing and a fixed time must be determined for this operation. A different method introduced and some simulation samples made at the final part of this study.