Türkiye tersanelerine uygun üretim planlama modeli geliştirilmesi
Developing production planning system suitable for Turkish shipyards
- Tez No: 139833
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTEN VARDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tersane Üretim Planlaması, MRP sistemleri, Üretimin matematik modellenmesi, Çok Araçlı Sistemler (MAS), Ofis Verimliliği. xıı, Shipyard production planning, MRP systems, Mathematical modelling of the production, Multi Agent Systems (MAS), Office efficiency. xm
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Tuzla tersaneler bölgesinde kurulmuş olan ve yıllardır Türk Denizcilik sektörüne hizmet vermekte olan tersanelerin bir çoğunda varolan ve giderek önem kazanan kızak doluluk oranlarının artması noktasından yola çıkarak tersanelerin daha verimli bir hale getirilebilmesi için yapılabilecek düzeltici ve iyileştirici faaliyetler üzerinde çalışılmıştır. Çalışma boyunca amaç, tersanelerdeki güncel durumu ortaya çıkartıp, kullanılan sistem ve idari yapının belirlenerek bu konularda yapılabilecek iyileştirmeleri ortaya koymaktır. Çalışmada üzerinde durulan konular; Üretim Planlama kavramının ve bu sistemlerin tanıtılması, bir çözüm olarak önerilen Çok Araçlı Sistem (MAS)'lerin detaylı incelenmesi, verimliliği arttırabilmek için projelerin zamansal olarak matematik modellerinin çıkartılması ve daha verimli bir çalışma ortamı yaratılabilmesi için yönetimin idari olarak uygulaması gereken öneri ve düzeltici faaliyetler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Most of the shipyards, located in Tuzla Shipyards area, are working for years for Turkish Maritime have the same problem nowadays, the excess workload of the production areas. Starting from this point, we worked on the corrective and improving actions to increase the efficiency of these shipyards. During this research, we stated the actual status of the shipyards, the planning systems being used and the management control tools to highlight the improvements about these points. Main points of this research are, the description and the introduction to the production planning systems, the detailed study about the Multi Agent Sytems (MAS) which is offered as an improvement tool, mathematic modelling of the project timings to improve the work efficiency and suggestions and corrective actions to create an efficient office work area.