PDMS membran ile sorpsiyon ve pervaporasyon
Sorption and pervaporation using PDMS membrane
- Tez No: 139862
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pervaporasyon^ sorpsiyon, PDMS, etil asetat, çtanol Vü, Pervaporation, sorption, PDMS, ethyl acetate, ethanol vın
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZ£T Pervaporasyon, gtzeotrop oluşturan ya da kaynama noktalan birbirine yakın, geleneksel yöntemlerle aynktıaşî ±or sıvı karışımların ayrılmasında önemli potansiyele sahip bir m&nbran ayırma prosesidir. Bu çalışmada, etü asetât-su Ve etÜ asetat-etanol karışımları PDMS membran kullanılarak pervaporasyofr sistemi ile ayrılmıştır. Etil asetat-su karışımı için çesjtli etil asetat konsantrasyonlarında, 30, 35 ve 40°C sıcaklıjdarda sorpsiyon ve pervaporasyon, 30 ve 40°C sıcaklıklarda ise desorpsiyon deneyleri yapılmıştır. Etil asetat-etanol karışımı için çeşitli etil asetat konsantrasyonlarında, 3Q, 40 ve 50°C sıcaklıklarda sorpsiyon ve pervaporasyon deneyleri yapılmıştır. Her iki karışımda da PDMS membran tercihli olarak etö asetatı seçmiştir. Wilson denklejni kullanılarak buhar-sm denge eğrileri oluşturulmuş ve pervaporasyon sonucu felde edilen veriler ile buhar-sıvı denge verileri karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pervaporation is a membrane separation process which has a significant potential for the separation of liquid mixtures that form azeotrope or have close boiling points which are difficult to separate by conventional methods. In this study, ethyl acetate-water and ethyl acetate-ethanol mixtures were separated by a pervaporation system using PDMS membrane. For ethyl acetate-water mixture with different ethyl acetate concentrations, pervaporation and sorption experiments were carried out at 30, 35 and 40°C and desorption experiments were carried out 30 and 40°C. Sorption and pervaporation experiments for ethyl acetate-ethanol mixture with different concentrations were carried out at 30, 40 and 50°C. Ethyl acetate permeated preferentially through PDMS from both mixtures. Equilibrium curves were determined by vapor-liquid equilibrium calculations using Wilson Equation. Data obtained by pervaporation were compared with points determined from vapor-liquid equilibrium calculations.