Burt tablolarının karşılaştırma analizi ile incelenmesi ve bir uygulama
Correspondance analysis of burt tables and its application
  1. Tez No: 139863
  2. Yazar: REŞİT ŞENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çokdeğişkenli İstatistiksel Analiz, Data Analizi, Karşılaştırma Analizi, Çoklu Karşılaştırma Analizi, Burt tablosu ıx, Multivariate Statistical Analysis, Data Analysis. Correspondences Analysis, Multiply Correspondence Analysis, Burt tables
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Çok değişkenli veri analizinde, değişkenler arasındaki bağımlılığın incelenmesi Regresyon ve Korelasyon teknikleri yardımıyla yapılabilmektedir. Ancak, değişkenler arasındaki bağımlılığın söz konusu olmadığı, yahut değişkenler arası ilişkilerin yapısı hakında önbilgilerin bulunmadığı hallerde başka tekniklere gereksinim vardır. Bu çalışmada, çok boyutlu veri analizinin önemli yöntemlerinden biri olan Karşılaştırma Analizi çerçevesinde, üç girişli veri tabloları incelenmiştir. Karşılaştırma Analizi yardımıyla üç girişli veri tablolarının incelenmesi oldukça yeni olup, uygulanmasında bazı güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Bu güçlüklerden en önemlisi, iki girişli veri tabloları için varolan ve ana bileşenleri verilere bağlayan yeniden kuruluş formülünün, üç girişli tablolara genelleştirilmesinde ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada bu tür tablolarda kullanılmak üzere. bir yeniden kuruluş formülü önerilmektedir. Hem Karşılaştırma Analizini uygulamak ve hem de formülün geçerliliğini sağlamak amacıyla, üç girişli tablolara model olarak bir ekenomi problemi seçilmiştir. Giriş bölümünde çok boyutlu veri analizindeki istatistiksel yöntemlerden kısaca söz edilmiş ve Karşılaştırma Analizi yöntemiyle ilgili yapılmış araştırmalardan bazıları tanıtılmıştır. Ayrıca, iki ve üç girişli veri tablolarında göz önüne alman yeniden kuruluş formülleriyle ilgili son yıllarakadar yapılan bazı çalışmalara değinilmiştir. İkinci bölümde verilerin çok boyutlu uzayda oluşturduğu nokta bulutunun, mümkün olduğu kadar az bilgi kaybı ile, daha küçük boyutlu bir alt uzayda gösterilmesine çalışılmıştır. Veri tablosunun satırlarım oluşturan bireyler ile, kolonlarım oluşturan değişkenler yardımıyla, araştırılan alt uzaya ait ana eksenlerin bulunması problemi değişik yönleriyle ele alınarak incelenmiştir. Ayrıca bu yöntemde; problemin çözümünün özdeğer-özvektör araştırılması problemine dönüştürülebileceği gösterilmiş ve özvektörlerden anabileşenlere geçiş formülleri çıkarılarak, bileşenler yardımıyla asıl veri tablosunun yeniden kuruluşunu sağlayan formül elde edilmiştir. Üçüncü bölümde disjontive ve Burt Tablolarının tanıtımına ayrıldı. Bu bölümde Burt Tablolarının Karşılaştırma Analizi ile ilk (initial) elde edilen disjontive tablonun eşdeğer olduğu bir teoremle ispat edildi. Dördüncü bölümde Karşılaştırma Analizinin uygulanabildiği tablolar ele alındı. Beşinci bölümde veri tablosuna Karşılaştırma Analizi uygulanmışve yorumlan yapılmıştır. Son bölümde sonuçlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Regression and Correlation techniques can be used in the investigation of dependence in such situations where a variable of a multivariate system depends on other variables. However, if a differentiation between dependent and independent variables is not a matter of importance, in other words if all the variables carry equal importance from the point of view of the purposes of the investigation, then it is essential that other techniques will be used in the analysis of dependence. The techniques included in this category are useful especially when there is not sufficient information about the structure of the relationship between the variables. Starting with the Correspondance Analysis method and with the introduction of Burt tables maintaining the reestablishment of the starting data table, an analysis of an economical problem closely related to the recent export structure of Turkey was made to prove the conformity between the initial table and Burt table. In the introduction chapter, the initiation of multidimensional data analysis methods and its development has been briefly given and the Correspondance Analysis method and its relation with the other multivariate methods has been explained. /injhe second section, the Correspondance Analysis method and the basic hypothesis on which it depends has been introduced and also the analysis has been investigated from the geometrical point of view and the calculations are established more clearly. The aim of Correspondance Analysis method is to reduce the number of dimension of the problem by using variables related to the problem and by creating a few artificial variables. In the maintaining, some information in the data matrix is naturally lost, still the method depends on the principal of finding and optimum solution in such away to minimize the information loss. In the most general sense, the correspondances analysis method consists of looking for the linear combinations of the original variables by summarizing the starting data table and with the minimum information loss possible. After establishing the basis of the methods all the definitions and the calculation methods required for the analysis are given, at the end of the first section the geometrical study of the correspondances is made and the Correspondances analysis under the hypothesis normal distribution is investigated as well.) In the third chapter the disjontive and the Burt tables are defined. In this chapter we 'lave proved that the Correspondance Analysis of the Burt tables are equivalent to the disjontive tables obtained from initial table. Jn the forth chapter we investigate the different tables the Correspondance Analysis is most âpplicable7/ln^îhe_jlfth chapter we have assigned the application the Correspondance Analysis method to a data table and we have given some interpretations. In the last chapter the some results have been given plus.