Batı Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişen bazı Sorbus L.(üvez) türleri üzerine morfolojik palinolojik incelemeler
A researh on morphology and palinology of naturally growth Sorbus L. (rowan) some species in the West Balck Sea region
- Tez No: 139979
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN SARIBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sorbus L, Sorbus torminalis var torminalis L, Sorbus domestica L, Sorbus aucuparia L, Morfoloji, Polen, Sorbus L, Sorbus torminalis var torminalis L, Sorbus domestica L. Sorbus aucuparia L, morphology, polen
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
bu çalışma çerçevesinde; yurdumuz ormanlarının içerisinde meşçere oluşturmasa bile tek tek yada küme halinde tamamlayıcı bir ağaç türü olarak dikkatimizi çeken Sorbus L. cinsinin Batı Karadeniz Bölgesinde yayılış yapan türlerinin morfolojik özellikleri incelenmiştir. Batı Karadeniz Bölgesi'nde yapılan incelemeler neticesinde 3 adet Sorbus L. türüne rastlanmış, bu 3 tür üzerinde dış ve iç morfolojik özellikler incelenmiştir. Söz konusu çalışmaya konu olan materyal Bartın - Ulus yörelerindeki 130-440 m rakımlı bölgelerden toplanmıştır. Bu yörelerde 3 farklı tür, yani; Sorbus torminalis var torminalis, Sorbus domestica, Sorbus aucuparia tespit edilmiştir. 111ÖZET (devam ediyor) Yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda Sorbus torminalis var torminalis türünün yaprak uzunluğu ortalama 8,5 cm, yaprak genişliği ortalama 6,8 cm'dır. Yaprak üzerinde damarlar 4 belirgin açıyla ayrılmakta olup bu açıların ortalaması 37,5°'dır. Polen tipi tricolporatae, polen şekli sphaeroided'dıv. Polenin polar ekseni (P) ortalama; 33,98 um, ekvatoryal çapı (E) ise 33,43 um olarak tespit edilmiştir. Sorbus domestica türünün yaprak uzunluğu ortalama 14,2 cm, yaprak genişliği ortalama 6,7 cm'dır. Meyvesinin boyu 2,33 cm, çapı ise 2,29 cm'dir. Polen tipi tricolporatae, polen şekli sphaeroidea' dır. Polenin polar ekseni (P) ortalama; 28,62 ^ım, ekvatoryal çapı (E) ise 28,02 (im olarak tespit edilmiştir. Sorbus aucuparia türünün yaprak uzunluğu ortalama 22 cm, yaprak genişliği ortalama 13 cm'dır. Meyvesinin boyu 1,45 cm, çapı ise 1,11 cm'dir. Polen tipi tricolporatae, polen şekli sphaeroidea' dır. Polenin polar ekseni (P) ortalama; 32,29 um, ekvatoryal çapı (E) ise ortalama 32,37 um olarak tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
Master's thesis, morphological properties of Sorbus L. species, which even don't from a stand or can be found in small groups or individually are investigated. In western Black sea region 3 different Sorbus L. species were found and their exterior morphology and palinologic properties were investigated. The study materials were collected from Ulus, Bartın vicinity from 130-440 meters elevation. In this region, 3 different species were found as; Sorbus torminalis var torminalis, Sorbus domestica, Sorbus aucuparia. As a result of this study, for Sorbus torminalis var torminalis average lenght of leaf was found as 8,5 cm, width as 6,8 cm, vessels on leaves are clearABSTRACT (continued) seperated by different angles, the average angles is 37,5° degrees. Polen type is tricolporatae, polen form is sphaeridea. Polen' s polar axis (P) is 33,98 um, equatorial diameter (E) is found as 33,43 um. For Sorbus domestica, average length of leaf was found as 14,2 cm, leaf width mas 6,7 cm, the length of the fruit was 2,33 cm, and its diameter was 2,29 cm. Polen type is tricolporatae, polen form is sphaeridea. Polen's polar axis (P) was found 28,62 um average and equatorial diameter was (E) is found as 28,02 um. And for Sorbus aucuparia average length of leaf was found as 22 cm, leaf width was 1 3 cm the fruit length was found as 1,45 cm and its diameter was 1,11 cm. Polen type is tricolporatae, polen form is sphaeridea. Polen's polar axis (P) was found as 32,29 um and equatorial diameter was (E) is found as 32,37 um.