Antiviral ajan ansiklovirin büyük balmumu güvesi Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae)'nın büyüme, yaşama ve gelişimine etkileri
Effects of antiviral agent ancyclovir on the growth, survival and development of greater wax moth, Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae)
- Tez No: 139980
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL BÜYÜKGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Galleria mellonella, asiklovir, yaşama, yapay ve doğal besin, beslenme, Galleria mellonella, acyclovir, survival, synthetic and natural diet, nutrition
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Antiviral madde asiklovirin bal peteğinin önemli bir zararlısı olan büyük bal mumu güvesi Galleria mellonella L.'nın değişik yapay ve doğal besinlerine ilave edilmesi ve farklı gelişim evrelerine uygulanması ile böceğin yaş ağırlığı, yaşama, gelişimi, ergin evredeki yaşama süresi, yumurta verimi ve yumurtaların açılma oranına etkileri incelendi. Bu etkiler beslenme ortamına, gelişim evresine ve asiklovirin uygulanma şekline göre değişmiştir. Asiklovirin düşük miktarlarını içeren yapay besinler (0,001 ve 0,01 g/100 mi besin) yaşamayı önemli derecede azaltmıştır. Bu maddenin 0,1 ve 1,0 g'ını içeren yapay ve doğal besinlerin hiç biri böceğin yaşamı üzerinde etkili olmamıştır. Haydak'ın yapay besininde bulunan asiklovirin 1,0 g'ı larvaların yaş ağırlığını düşürmüş ergin olma süresini ise 111ÖZET (devam ediyor) önemli derecede geciktirmiştir. Bu miktar, doğal besin olarak bol miktarda bal içeren petekte ise yaş ağırlığı artırmış, gelişimi hızlandırmıştır. Asiklovirin denenen en yüksek miktarı (3,0 g) her iki yapay besinde ve doğal besinde, koyu renkli eski bal peteğinde yaşamayı önemli derecede azaltmış gelişimi de geciktirmiştir. Asiklovirin 1,0 g'ının ilave edildiği Bronskill'in yapay besini ve doğal besin, koyu renkli eski bal peteği erginlerin yaşama süresini önemli derecede uzatmıştır. Asiklovirin bu miktarı besin ortamlarındaki bakteri, küf ve maya kontaminasyonunu önlemede etkili olmuştur. Bu etki besindeki mikrobiyal organizmaların türüne, sayısına ve beslenme ortamına göre değişmiştir. Yumurtaların % 0,01'lik asiklovir çözeltisine batırılması yeni açılan larvaların ergin evreye kadar yaşamım önemli derecede artırmış gelişim süresini ise kısaltmışur. Bu çözelti erginlerin yaş ağırlığım etkilememiştir. Yumurtadan yeni çıkmış larvaların asiklovirin % 0,01'lik çözeltisi ile muamele edilmesi ise yalnızca olgunlaşan larva yüzdesini artırmıştır. Asiklovir miktarlarının hepsi bu larvaların ergin olma süresini kısalttığı gibi erginlerin yaş ağırlığım da artırmıştır. Asiklovirin denenen yüksek konsantrasyonlu çözeltileri (3,0 ve 6,0 g/100 mi)) ile muamele edilen dördüncü evre larvalarının ergin evredeki yaşamı azalmış gelişimi ise gecikmiştir. Asiklovirin % 1,0 ve 6,0'lık çözeltisi bir günlük pupların ergin olma oranım önemli derecede artırmış; ancak bu evreye ulaşmak için gerekli süreyi etkilememiştir. Asiklovirin % 6,0'lık çözeltisinin olgun larvalara enjekte edilmesi ergin olma oranım düşürmüş, gelişimi geciktirmiştir. Ergin dişilere enjekte edilen % 1,0'iik asiklovir çözeltisi bir günde dişi basma bırakılan yumurtaların sayışım azaltmış ancak açılan yumurta sayışım ve oranım artırmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of antiviral agent, acyclovir, on wet weight, survival, development, adult longevity, fecundity and haichability of a serious honeycomb pest, greater wax moth Galleria mellonella L. were investigated by adding this agent into various natural food and synthetic diets, and by applying to different developmental stages. These effects varied with the rearing media, developmental stages and application type of acyclovir. The synthetic diets with the low amounts of acyclovir (0.001 and 0.01 g/100 g of diet) significantly decreased the survival. None of the synthetic diet and natural food with 0.1 and 1.0 g of this agent had effect on survival of the insect. Haydak's synthetic diet with 1.0 g of acyclovir decreased wet weight and significantly prolonged developmental time for adult emergence. The natural food (honeycomb containing abundantly honey) with this amount increased the wet weight and accelerated development of the insect. EachABSTRACT (continued) synthetic diet and natural food (dark old honeycomb) with the highest amount of acyclovir (3.0 g) significantly decreased survival and delayed development. Addition of acyclovir (1.0 g) into BronskiU's synthetic diet and dark old honeycomb as natural food increased the longevity of adults. This amount of acyclovir was also of capable of preventing the bacterium, mold and yeast growth in both synthetic diet and natural food. This capability varied according to species and number of microbial organisms, and rearing media. Dipping of eggs in 0.01% of acyclovir (0.01 g/100 ml) significantly increased the survival and shortened the development of newly-hatched larvae until adult stage. This solution had no effect on the wet weight of adults. When newly-hatched larvae were directly treated with the concentration of 0.01% acyclovir, only percentage of mature larvae was increased. This antiviral agent at all tested concentrations shortened the developmental time of these larvae to adult emergence and increased the wet weight of the adults. Treating of fourth instar larvae with the high concentrations of acyclovir (3.0 and 6.0 g/100 ml) significantly reduced the survival and prolonged the development to adult stage. Acyclovir at the concentration of 1.0 and 6.0% significantly increased the rate of adult emergence of the one-day old pupae but was not effective on developmental time for adult stage. Injection of 6.0% acyclovir into mature larvae reduced the rate of adult emergence and prolonged the development to adult stage. Acyclovir at the concentration of 1.0% reduced number of eggs laid per female per day however, the number of eggs hatched and hatchability were increased when females were injected.