Buğday saplarından (Triticum aestivum L.) KOH-Hava yöntemiyle kağıt hamuru üretimi ve atık suların gübre olarak kullanım olanaklarının araştırılması
Manufacturing of pulp from wheat straw (Triticum aestivum L.) by KOH-Air method and investigation of the possibişlities of the utilization of waste water as fertilizer
- Tez No: 140004
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜDAVERDİ EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buğday Sapı, KOH, Bakla (Vicea fabia L.), Potasyumlu Gübreler, Kağıt Hamuru Üretimi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Doktora Tezi BUĞDAY SAPLARINDAN (Triticum aestivum L.) KOH-HAVA YÖNTEMİYLE KAĞIT HAMURU ÜRETİMİ VE ATIK SULARIN GÜBRE OLARAK KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Ayhan GENÇER Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmam: Prof. Dr. Hüdaverdi EROĞLU Ağustos 2003, 150 sayfa. Kağıt hamuru endüstrisinde su kullanımı oldukça yüksektir. Proses sonunda kullanılan su arıtılmadan deniz ve nehirlere bırakılamayacak kadar kirlidir. Bu yüzden siyah çözelti, kimyasal maddelerin geri kazanılması için bir dizi işleme tabi tutulur. Ancak, tahıl saplarında yüksek oranda bulunan silis, siyah çözeltinin viskozitesini yükseltir. Yüksek viskozite geri kazanma ünitesinde önemli problemler çıkarır. NaOH tahıl saplarından kağıt hamuru üretiminde başarı ile kullanılmaktadır. Bu çalışmada NaOH yerine KOH kullanılmıştır. Havanın ağartıcı özelliğinden de yaralanmak için KOH-hava pişirmeleri denenmiştir. ıııÖZET (devam ediyor) Elde edilen hamurların viskozite değeri, kappa numarası ve elenmiş verimleri bulunmuştur. Daha sonra üretilen deney kağıtlarının fiziksel ve optik özelliklerinden de yaralanılarak en etkili KOH-hava pişirmesi aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Kimyasal madde oranı.. : % 18 KOH Hava Basıncı: 8 kg/cm2 Sıcaklık: 120 °C Süre: 40 Dakika Çözelti/Sap Oranı: 5/1 Na+ iyonu su ve toprakta tuz birikmesi yapar. Bitkilere ulaşması halinde tuz stresi yaparak hayatsal faaliyetlerini engeller. Hatta, öldürücü olabilir. Potasyum, doğru kullanılırsa bitkiler için önemli bir besleyici elementtir. Siyah çözeltiden titrasyon yöntemiyle potasyum sülfat ve potasyum fosfat gübreleri elde edilmiştir. Gübrelerden sera şartlarında bakla yetiştirilmiştir. Uygulama her iki gübre için ayrı ayrı 100 mi, 300 mi ve 500 mi olarak parsellere verilmiştir. Verim tüm deneylerde kontrol örneklerinden düşüktür. Ancak, sadece 500 ml'lik dozlarda % 5 anlam düzeyinde fark önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis MANUFACTURING OF PULP FROM WHEAT STRAW (Triticum aestivum L.) BY KOH-AIR METHOD AND INVESTIGATION OF THE POSSIBILITIES OF THE UTILIZATION OF WASTE WATER AS FERTILIZER Ayhan GENÇER Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Industrial Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Hüdaverdi ERO?LU August 2003, 150 pages. Very high amounts of water is used in paper industry. The waste water after the procccess is polluted heavily and can not be released directly into sea and rivers without treatment. So, black liquor must be treated in recovery systems or refined. However, silica found very high amounts in creal straws increase the viscosity of blackliqour. High viscosity can cause serious problems in recovery systems. NaOH is succesfully used in pulp manufacturing. In this study, KOH was used instead. Because air has bleacing characteristic, KOH-air cookings were performed.ABSTRACT (continued) Viscosity, kappa numbers, and screened yield of the pulp obtained were determined. The optimum cooking conditions of the KOH-air method were determined by means of the data obtained pulp properties, physical, and optical properties of hand sheets. The conditions were as follows; 18% 8 kg/cm2 120 °C KOH chargeAir pressureMax. TemperatureDuration at max. temperature... : 40 minute Liquor to straw ratio: 5/1 Na+ ions can accumulate in water and soil. If they reach to plants, they can cause salt stress causing damage even death. If potassium used correctly, it can be an important fertilizer. Potassium sulphate and potassium phosphate were obtained from black liqour by titration method. With these fertilezers, broad been were cultivated. The each fertilezer was applied onto different lots as 100 ml, 300 ml and 500 ml. The yield was found lower than control specimens. However, there is an important difference found in 500 ml dose at 5 % significance level. Key Words : Wheat Straw, KOH, Broad Bean (Vicea fabia L.), Potassium Fertilizers, Pulping Science Code : 502.06.02 VI