Information technology: Analysis of its effects in selected Turkish companies
Enformasyon teknolojileri: Seçilmiş Türk şirketleri üzerindeki etkilerinin analizi
  1. Tez No: 140228
  2. Yazar: EKİN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Enformasyon Teknolojileri, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Örgütsel Yapı, Şebeke Örgütler vı, Information technology, Small And Medium Sized Enterprises, Organizational Structure, Network Organization. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz ENFORMASYON TEKNOLOJİLERİ : SEÇİLMİŞ TÜRK ŞİRKETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ANALİZİ Keskin, Ekin Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikalası Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Ocak 2003, 73 Sayfa Bu çalışmada, enformasyon teknolojilerinin kullanımının: Türkiye'deki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde örgüt yapısı üzerindeki etkileri incelenmekte ve analiz edilmektedir. Günümüzde, enformasyon teleolojilerinin örgütlerde ve özellikle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerdeki rolü hergeçen gün daha da önem kazanmaktadır. Araştırmacılar, enformasyon teknolojileri kavramı ve örgütlerde kullanımı ve açılımı ile ilgili farklı tanımlarda bulunmaktadırlar. Bu tezde, enformasyon teknolojilerinin örgütsel yapı üzerindeki etkileri üzerinde durulmaktadır. Enformasyon teknolojilerinin son 40 yıldaki kullanımı ile oluşturulan çerçeve, bu teknolojilerin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerdeki etkisini analiz etmede araştırma metodunun temelini oluşturmuştur. Örgütsel yapı alanında incelenen değişkenler, kontrol, uzmanlaşma, resmileşme, örgütsel düzey sayısı, iletişim ve etkileşim ile örgütlerarası ilişkilerdir. Elektronik ve imalat sektöründen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde karşılıklı görüşmeler şeklinde yapılan analiz sonucunda, enformasyon şebekelerinin özellikle de dış şebekelerin kurulmasımn örgüt yapısı üzerinde etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuçlar, enformasyonteknolojilerinin kontrol, uzmanlaşma, iletişim ve etkileşim ve örgütlerarası ilişkiler üzerinde anlamlı katkısı olduğunu çıkarmıştır. Ayrıca, enformasyon teknolojilerinin etkin kullanılması açısından bu teknolojilerin kurulmasında ve geliştirilmesinde yönetimsel desteğin temel faktör olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFORMATION TECHNOLOGY : ANALYSIS OF ITS EFFECTS IN SELECTED TURKISH COMPANIES Keskin, Ekin M.S., Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip January 2003, 73 Pages This study aims at analyzing and explaining the use of information technology (IT) and its effect on organizational structures in SMEs in Turkey. Today, information technology has come to play a more and more important role in most organizations and especially in small and medium-sized enterprises (SMEs). Researchers give different meanings on the concept of IT as how IT is used or interpreted in organizations. This thesis focuses on the impact of IT on organizational structure. A framework for analysis consisting of four eras of IT use has been developed and forms the basis of research method for analyzing the effects of IT in SMEs. In the framework, the dominant technology actually creates an organization metaphor, which helps to determine how organizational structures will be affected by the use of information technology. The variables to be investigated in the areas of organizational structure are control, specialization, formalization, span of control, communication and collaboration, interorganizational relations. Through a case study of two small and medium sized companies in the electronics and manufacturing industries, it iiiis found that formation of information networks especially external networks has a precise effect on organization structures. The results prove that IT has significant impacts on decentralization, specialization, communication, and interorganizational relations. Also, it is clear that managerial support for IT and IT implementation is found to be a major factor for information technology to be used effectively.