Discrimination against police women: A case of Turkish policewomen in Ankara
Kadın polislere yönelik ayrımcılık: Ankara'daki Türk kadın polisleri örneği
- Tez No: 140256
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Cinsel Taciz ve Stres Yükü iv, Discrimination, sexual harassment and Stress burden iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz KADIN POLİSLERE YÖNELİK AYRIMCILIK: ANKARA'DAKİ TÜRK KADIN POLİSLERİ ÖRNEĞİ Demir, Murat Cem Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Ağustos 2003, 96 Sayfa Bu çalışmada amaç.Ankarada'ki kadın polislere yönelik mesleki ayrımcılığı ve cinsel tacizi belirleme ve bu iki olumsuz durumun kadınların yaşamış olduğu stres yükünü açıklayıp, açıklamadığına bakmaktır. Bu amaçla toplam 125 denekle görüşülmüş ve bu denekleri iki gruba ayırarak hem merkez (EGM = Emniyet Genel Müdürlüğü) hem de çevre (AEM = Ankara Emniyet Müdürlüğü) arasında kıyaslama yapma imkanı sağlanmıştır. Sonuçta, AEM'deki kadın polislerin stres ve cinsel tacize EGM'deki kadın polisdlerden daha fazla maruz kaldıkları ancak mesleki ayrımcılık açısından anlamlı bir fark bulunmadığı ortaya çıkmıştır. Genel anlamda ise, cinsel taciz ve ayrımcılığın kadın polislerin sahip olduğu mesleki stresi açıkladığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISCRIMINATION AGAINST POLICE WOMEN: A CASE OF TURKISH POLICEWOMEN IN ANKARA Demir, Murat Cem M.S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan August 2003, 96 Pages The aim in this study is to uncover the occupational discrimination and sexual harassment against the policewomen in Ankara, and to determine whether or not these two negative conditions can explain the stress burden of policewomen. A total number of 125 respondents have been interviewed. We divided the respondents into two groups, according to where they are employed, namely those of General Directorate of Police (EGM = The centre) and of Police Directorate of Ankara (AEM = The periphery), so that we can make a comparison between the two groups. We found that the policewomen in AEM are subjected to more stress burden and sexual harassment than those of in EGM, yet, in terms of occupational discrimination there is not a meaningful difference between the two. At a macro level, the study reveals that sexual harassment and occupational discrimination explains the occupational stress burden of the policewomen.